Hrvatski radio

Radio Osijek

Virovitičko-podravska županija - svi do sada testirani su negativni

28.03.2020.

17:03

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: Virovitičko-podravska županija

Foto: Virovitičko-podravska županija

Foto: - / -

, 28. ožujka 2020. (Hina) VIROVITICA, 28. ožujka 2020. (Hina) - Na području Virovitičko-podravske županije epidemiološko stanje je povoljno, jedina smo županija koja nema pozitivnih na koronavirus, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

"Neka nam ova informacija bude poticaj da još upornije nastavimo s pridržavanjem mjera zaštite. Ne dopustite da vas pojedinci koji ovo sve ne shvaćaju ozbiljno obeshrabre. Nećemo se zavaravati, pitanje je dana kada će virus doći i do nas, ali ako i dalje ostajemo doma, kretanje po gradu smanjimo na minimum, možemo ga kontrolirati i ne dopustiti mu da se nekontrolirano proširi", poručio je načelnik Stožera Marijo Klement.
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije, epidemiolog Miroslav Venus izjavio je za Hinu kako je teško prognozirati hoće li i koliko će dugo tako ostati. "To najviše ovisi o nama. Što duže budemo disciplinirani, što se duže budemo pridržavali svih preporuka koje su donosene, takva situacija će biti duža", rekao je Venus.
Na pitanje kako su u Virovitičko- podravskoj županiji uspjeli održati povoljno epidemiološko stanje bez zaraženih odgovorio je da je to pitanje pravodobnih i kvalitetnih odluka. "Nema jednog elementa, to je cijeli jedan mozaik. Među prvima smo, ako ne i prvi, još 1.veljače osnovali Stožer, među prvima smo izdvojili trijažni ulaz u Opću bolnicu i obišli sve domove za stare i nemoćne. Puno prije drugih, 20 dana prije naputka ministarstva donijeli smo odluku o punoj epidemiološkoj pripravnosti", objasnio je Venus. Dodao je da je takvom epidemiološkom stanju pridonijela i odlična suradnja svih u lancu Civile zaštite, niz stručno-edukativnih članka u lokalnim medijima, discipliniranost građana i odluka da, tada još bez preporuka državnog stožera, otkažu Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo. "To je jedna od najboljih odluka koju smo donijeli jer bi sajam zbog svojih karakteristika bio potencijalna tempirana bomba. Otkazivanje jednog od najvažnijih događaja u županiji je i psihološki djelovalo na ljude. Nakon toga bilo je lakše otkazati i sve ostale događaje", rekao je Venus.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.