Hrvatski radio

Radio Osijek

Virtualni simpozij o vukovarskim franjevcima

07.05.2020.

16:40

Autor: Radio Osijek//TM

Foto: Franjevački samostan Vukovar

Foto: Franjevački samostan Vukovar

Foto: - / -

U prigodi obilježavanja prve godišnjice od početka rada Franjevačkog muzeja u Vukovaru kao i Dana Grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika sv. Filipa i Jakova apostola, održan je znanstveni videosimpozij pod naslovom “Franjevci u Vukovaru”.

Zbog pandemije koronavirusa simpozij je održan u posebnim okolnostima, virtualno putem Zoom aplikacije. Tijekom cjelodnevnog rada prezentirano je ukupno 25 vrlo zanimljivih znanstveno-stručnih priopćenja koja su obuhvatila povijest franjevačke prisutnosti u Vukovaru i vukovarskom kraju od srednjega vijeka do danas, od duhovnog do materijalnog aspekta, od izgradnje crkve i samostana početkom 18. stoljeća, preko stradanja i pustošenja u Domovinskom ratu, do poslijeratne obnove i revitalizacije samostanskog arhitektonskog, sakralnog, umjetničkog i knjižnog blaga. Sudionici, među kojima su bili povjesničari, demografi, teolozi, povjesničari umjetnosti, sociolozi, restauratori, konzervatori, muzeolozi i dr., putem zoom-platforme javljali su se iz Salzburga i Bregenza u Austriji te Samobora, Varaždina, Zagreba, Osijeka i Vukovara.
"Za sve nas u samostanu i u organizacijskom timu s obzirom na okolnosti u kojemu se svi nalazimo bio je to veliki izazov, ali završio je iznenađujuće jako dobro. Bio je to veliki prikaz franjevaca u Vukovaru od povijesti, arhitekture, prosvjete, kulture, umjetnosti, sve do najtežih vukovarskih zbivanja u Domovinskom ratu i današnjih novih izazova. Sada očekujemo sve to i u pisanom obliku jer ćemo uskoro sve pisane redove izdati u zborniku simpozija", istaknuo je gvardijan Franjevačkog samostana fra Ivica Jagodić.
Inače, ideja o održavanju simpozija nastala je kao rezultat provedbe projekta Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada Vukovara, zahvaljujući kojem je kompleks Franjevačkog samostana u Vukovaru nakon stradanja u Domovinskom ratu obnovljen u potpunosti. Tragični događaji, razaranja i okupacija u velikosrpskoj agresiji na Vukovar i Hrvatsku od 1991. do 1996. godine potencirali su potrebu za sustavnim prikupljanjem, valorizacijom, čuvanjem i prezentacijom građe Franjevačkog samostana u Vukovaru, zbog čega se pristupilo cjelokupnoj obnovi samostana. Pritom se, uz obnovljeni stambeni dio franjevačkih redovnika i klauzure, od 2015. do 2019. godine intenzivno radilo na uređenju Franjevačkog muzeja Vukovar, prostora na dvjema etažama, u koji su uvrštene i riznica s vrijednim umjetničkim blagom, galerija slika starih majstora i knjižnica raritetnih izdanja, nakon čega je posjetiteljima omogućen pristup crkvi, kripti, zvoniku i klaustru, te novoj samostanskoj knjižnici s čitaonicom, kao i ostalim sadržajima, poput vinoteke i suvenirnice, te vanjskog prostora u kojem se nalaze Dom svetoga Franje, kuća za duhovne obnove i smještaj hodočasnika, pastoralni centar svetoga Bone i prekrasan perivoj s pogledom na Dunav, gdje je postavljena spomen-ploča s popisom vukovarskih žrtava u Domovinskom ratu.
Simpozij o važnosti djelovanja vukovarskih franjevaca, koji su ostavili upečatljiv i neizbrisiv trag te utjecali na identitet grada Vukovara organizirali su Franjevački samostan Vukovar, Područni centar Instituta Ivo Pilar u Vukovaru, Državni arhiv u Vukovaru i Gradski muzej Vukovar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.