Hrvatski radio

Radio Osijek

Više od 20% kandidata nije iz 4. izborne jedinice

19.06.2020.

14:40

Autor: Tatjana Mautner

Više od 20% kandidata nije iz 4. izborne jedinice

Više od 20% kandidata nije iz 4. izborne jedinice

Foto: - / -

U 4. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju, na parlamentarnim izborima 5. srpnja za 14 saborskih mjesta natječe se 238 kandidata od kojih čak 49 nemaju prebivalište na tom području.

Od 17 lista tri predvode kandidati koji nisu iz 4. izborne jedinice – uz prvu s liste koalicije okupljene oko SDP-a sa zadarskom adresom, Zagrepčani predvode koalicijske liste Demokrata i Hrvatskih laburista te Braniteljsko domoljubne stranke Hrvatske i Hrvatske braniteljske pučke stranke. Stanovnici glavnog grada popunili su i posljednja četiri mjesta te liste.
Lista koja predvodi s brojem kandidata koji nemaju prebivalište na području Osječko-baranjske ili Virovitičko-podravske (ili bilo koje druge slavonske) županije je Blok umirovljenici zajedno. BUZ jedino na prvom mjestu ima kandidata s osječkom adresom, svi ostali su iz Zagreba i okolice.
Reformisti su domaće snage pojačali s osam kandidata izvan 4. izborne jedinice. Toliko se kandidata koalicije Političke platforme Možemo, Nove ljevice, Oraha i Zagreb je naš iz Istre i Zagreba natječe za Hrvatski sabor na listi koju zaokružuju birači 4. izborne jedinice.
I koalicija okupljena oko Domovinskog pokreta Miroslava Škore nije na listi za 4. izbornu jedinicu okupila iskljuičivo domaće snage. Uz pet kandidata s adresama od Huma i Fažane do Pleša (kod Bednje) i Zagreba, u pomoć imenima iz Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije stigao je i kandidat s vukovarskom adresom.
Čak je i lista Hrvatske demokratske zajednice pojačana ministrom Markom Pavićem, kojemu je adresa prebivališta u Zagrebu.
Samo četiri od 17 lista, koje će se naći na biračkom listiću 4. izborne jedinice, svoje su kandidate – od 1. do 14. – našli na području županija koje izborna jedinica obuhvaća. To su Most nezavisnih lista, zatim HNS i HSS Braće Radić, Snaga Slavonije i Baranje te Stranka Hrvatski vidik.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.