Hrvatski radio

Radio Osijek

Više od 200 Osječana u turističkom obilasku grada

13.01.2019.

13:57

Autor: Samir Klasiček

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

U povodu Dana međunarodnog priznanja Hrvatske, u 56 gradova i mjesta diljem Hrvatske ove nedjelje organizirani su besplatni turistički obilasci. Po sunčanome danu Osijekom je šetalo više od 200 Osječana.

Projekt "Upoznaj svoju zemlju" pokrenula je Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske, a razgledavanje grada na Dravi organizirala je Turistička zajednica Grada Osijeka u suradnji s obrtom "Putovanja Slavonijom".

Iako žive u Osijeku i puno znaju o povijesti i znamenitostima svoga grada, neke su priče, zanimljivosti i povijesni događaji i samim Osječanima manje poznati. Turistički vodiči Domagoj Butković i Tena Magdić nastojali su im približiti grad na način kako to čine vodeći skupine turista. "Govorim im iste priče kao i turistima, jer su zanimljive i Osječanima koji su ovim ulicama prošetali tisuće puta, ali možda ne znaju gdje je Čaruga pio kavu ili na kojem je mjestu Sulejman izgradio most. Ukazujemo im na neke sitnice koje će im približiti i učiniti još zanimljivijima poznate ulice", rekao je Butković.

Svatko može biti promotor i ambasador svoga grada i domovine, ističu iz Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske. A neki od Osječana koji su na jedan dan poželjeli biti turisti u svome gradu rekli su nam kako im je glavni motiv druženje i bolje upoznavanje Osijeka kako bi ono što danas doznaju mogli prenijeti i svojim gostima koje će voditi u šetnju gradom. "Odrastao sam u Osijeku, ali sam nekoliko puta na trgu naišao na vodiča sa skupinom turista. Slušajući sa strane, shvatio sam da dosta tih detalja ne znam, što me i potaknulo da se danas pridružim obilasku", rekao nam je Osječanin Željko.

A za potpun dojam, nakon sat i pol lagane šetnje od konkatedrale do Tvrđe mnogi su Osječani iskoristili priliku i za ručak u nekom od restorana u staroj gradskoj jezgri.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.