Hrvatski radio

Radio Osijek

Više od 2500 malih folkloraša na Dječjim vinkovačkim jesenima

11.09.2022.

15:28

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Dječje Vinkovačke jeseni

Dječje Vinkovačke jeseni

Foto: FB Vinkovačke jeseni / -

U svečanom mimohodu dječjih folklornih skupina na 57. Vinkovačkim jesenima koje se održavaju do 18. rujna, ulicama i trgovima Vinkovaca u nedjelju je prošlo 50 kulturno-umjetničkih društava iz cijele Hrvatske i BiH s oko 2500 malih čuvara tradicijske baštine krajeva iz kojih dolaze.

Prolazeći u mimohodu najmlađi sudionici ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni su povremeno zastajali te plesom i pjesmom posjetiteljima prikazali običaje i napjeve svoga zavičaja.

Dječje vinkovačke jeseni jedna su od najstarijih i temeljnih priredbi Vinkovačkih jeseni, a prošle godine obilježile su pola stoljeća postojanja.

Održavaju se tradicionalno tjedan dana prije Svečanog mimohoda sudionika i revije konjskih zaprega Vinkovačkih jeseni u kojem će iduće nedjelje Vinkovcima proći članovi više od 70 folklornih društava iz Hrvatske, BiH i Srbije koja njeguju izvorni hrvatski folklor.

"To je nešto najljepše na svijetu kad čuvaš tradiciju" rekao je Ivan Ferić  iz KUD-a "Ivan Goran Kovačić" iz Ivankova, dok je Andrea Cindrić iz KUD-a "Klek" izjavila: "Dolazimo već dugi niz godina, jako je lijepo, ovo je jedna od najvažnijih smotri u državi i ponosni smo."

Vinkovačke jeseni najveća su europska tradicijska manifestacije izvornog folklora i ove godine održavaju se od 9. do 18. rujna pod geslom "Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga!". Uz folklor, dio manifestacije je i bogat kulturni, zabavni i sportski program koji će u grad na Bosutu, po procjeni organizatora, ove godine privući više od 100.000 posjetitelja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.