Hrvatski radio

Radio Osijek

Više od 50 tisuća vjernika u aljmaškom Svetištu Gospe od utočišta

15.08.2022.

11:44

Autor: Davor Lončarić

Misa u Svetištu Gospe od utočišta u Aljmašu

Misa u Svetištu Gospe od utočišta u Aljmašu

Foto: Davor Lončarić / Radio Osijek

Blagdan Velike Gospe slavi se danas u svim marijanskom svetištima Slavonije i Baranje, od Dragotina, Ilače, Šumanovaca do svetišta Marije Lurdske u baranjskom Popovcu. U najvećem svetištu - Gospe od utočišta u Aljmašu, Mariji se klanjaju od 1704. godine. Četiri puta rušeno i podizano svetište danas je primilo više od 50 tisuća vjernika.

"Ovo je mjesto na kojem nemirni pronalaze mir, grešnici oproštaj, a zalutali pravi put", rekao je pozdravljajući brojne vjernike upravitelj Svetišta Ante Markić. A nadbiskup Đuro Hranić u propovijedi je istaknuo kako je ljudska povijest postala drama trajnog napretka – borbe u kojoj jači pobjeđuje, a slabiji ispada iz igre. Stječe se dojam Božje odsutnosti. "A je li nam život postao unatoč podizanju životnog standarda uistinu bolji? Ili smo postali nezasitni, umorni, ovisni, uništeni stresom, robovi i žrtve napretka i standarda bez istinske slobode, smisla i dostojanstva?", upitao je nadbiskup Hranić.

"…Ipak nam današnja svetkovina i Božja riječ snažno poručuju da Bog ipak nije odsutan. Njegov se blagoslov nije povukao s lica zemlje i njegov se duh u dalje iznijela u naša srca. On se i dalje očituje, pokazuje i prisutan je u obliku BDM, sjedinjene sa svojim raspetim i uskrslim sinom Isusom Kristom te uzete u njegovu božansku slavu. Ovdje smo da nam ona otkrije da je naš ljudski život ponajprije stvarnost duha, da nam izmoli milost iskustva Božje prisutnosti u našim životima te da nam pomogne zračiti duhom i svjedočiti Božju prisutnost u svijetu i društvu oko nas”, zaključio je nadbiskup Hranić. 

A vjernici, njih oko 50 tisuća, danas su došli u Aljmaš moliti Gospin zagovor. Mnogi su hodočasnici u Svetište Gospe od utočišta došli pješice iz udaljenih mjesta, najviše iz 30 kilometara udaljenog Osijeka. Današnja proslava blagdana Velike Gospe posljednja je u mandatu prečasnog Ante Markića, najdugovječnijeg župnika u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koji nakon punih 49 godina upravljanja Svetištem Gospe od utočišta odlazi u mirovinu.

Uz mnoštvo vjernika, koji su stigli sa svih strana u Aljmaš, bili su i saborski zastupnik Goran Ivanović, osječko-baranjski župan Ivan Anušić i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

U nastavku poslušajte razgovor s nadbiskupom Đurom Hranićem, prečasnim Antom Markiće, vjernicima te gradonačelnikom Ivanom Radićem i županom Ivanom Anušićem. 

Aljmaš, prilozi

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.