Hrvatski radio

Radio Osijek

Vjekoslavi Huljić ovogodišnja nagrada "Anto Gardaš"

21.05.2020.

19:26

Autor: Davor Lončarić

Vjekoslava Huljić, foto: D. Lončarić

Vjekoslava Huljić, foto: D. Lončarić

Foto: - / -

Roman za mlade "Moj Titanic ne tone" autorice Vjekoslave Huljić proglašen je najboljim romanom za djecu i mladež, a autorica nagrađena nagradom "Anto Gardaš" koju dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika i Ogranak DHK u Osijeku.

Unatoč koronakrizi, održana je 14. dodjela nagrada Anto Gardaš u Osijeku. Društvo hrvatskih književnika dodjeljuje ovu nagradu za najbolju knjigu pripovijedaka ili roman za djecu i mladež, a dodjela se organizira svake godine na rođendan poznatog osječkog književnika Ante Gardaša. Na natječaj za djela nastala 2019. godine stiglo je 27 romana za djecu ili zbirki pripovijedaka, među kojima i "Dječak koji je volio ptice" Stjepana Tomaša, no autor je odlučio povući se iz natječaja jer je- član prosudbenog povjerenstva i ove godine, kao i od utemeljenja nagrade uz književnicu Branku Primorac. Govoreći o djelima koja su pristigla na natječaj Branka Primorac je rekla kako dječja književnost traži odgovore na pitanja odnosa dobra i zla, a istaknula je kako je u Hrvatskoj prepoznat trend svjetske književnosti u kojoj se sve više pojavljuju djela ekološke tematike. Među ostalim djelima izdvojila je povijesnu tematiku, život školaraca, život djece s posebnim potrebama te religioznu tematiku. Diana Zalar, članica povjerenstva za dodjelu nagrade, obrazložila je dodjelu nagrade Vjekoslavi Huljić te istaknula kako je riječ o zanimljivom djelu koje progovara o važnim i aktualnim temama - izbjegličkoj krizi, odlasku mladih iz Hrvatske i raslojavanju obitelji. 

U romanu "Moj Titanic ne tone" autorica Vjekoslava Huljić je otvorila osjetljivu temu današnjice - izbjegličku krizu i govori o djevojčici Lejli koja u je u skupini izbjeglica iz Sirije napao razbojnik te se sakrila u kuću djevojčice Lare čiji roditelji odlaze tražiti posao u Irsku i ostavljaju Laru s djedom dok ne završi školovanje. Naglašena je potreba za prihvaćanjem drugih, prihvaćanjem različitosti. 

Vjekoslava Huljić istaknula je, zahvaljujući se na nagradi, kako joj je čast primiti nagradu koja nosi ime osječkog književnika kojeg je upoznala prije osamnaest godina na jednoj promociji knjige. "Titanic je matafora života i želim da svi kormilarimo srcem i da nam brodovi plove što dalje. Mislim da je ovdje bila ključna stvar što sam se dotakla teme migranata i iseljavanja naših ljudi. Svi se mi suočavamo s tim problemom i htjela sam reći da jedna pružena ruka i mala gesta dobrote može puno napraviti za svijet", izjavila je Vjekoslava Huljić. 

Poslušajte i izjave autorice Vjekoslave Huljić te Mirka Ćurića, predsjednika Ogranka Društva hrvatskih književnika slavonsko-baranjsko-srijemskog.  

 

Mirko Curic i Vjekoslava Huljic

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.