Hrvatski radio

Radio Osijek

Vježbeničke tvrtke ekonomskih škola

05.04.2019.

12:10

Autor: Željko Kovačević

Ravnateljica EUBOC-a Lidija Žaper s učenicama

Ravnateljica EUBOC-a Lidija Žaper s učenicama

Foto: - / -

U osječkom trgovačkom centru Mall Osijek, u organizaciji osječke Ekonomske i upravne škole, održan je Regionalni sajam vježbeničkih tvrtki. Na 18 štandova timovi ekonomskih škola izložili su koncepte svojih tvrtki.

Koncept vježbeničke tvrtke zasniva se na principu "poslovanja na rubu stvarnosti", stoji na službenim stranicama škole, što znači da tvrtke osnovane u školama rade sve što i obične tvrtke u stvarnom poslovnom svijetu, osim što posluju fiktivnom robom i fiktivnim financijama. Učenici dva školska sata na tjedan provode kao direktori, računovođe ili djelatnici tvrtke u kojoj sve funkcionira kao u životu. Naučiti s 15 ili 16 godina registrirati tvrtku, prijaviti djelatnike, voditi računovodstvo, naručiti robu ili uslugu, platiti račun u inozemstvu i izračunati koliki pritom porez trebate platiti državi – svakodnevni je posao učenika zaposlenika Vježbeničkih tvrtki. Preko vježbeničkih tvrtki moguće je nabaviti gotovo sve. Do prije par godina Vježbenička tvrtka je bila izborni predmet, no pokazalo se kako je taj predmet, jedan od najomiljenijih kod učenika, i jedan od rijetkih koji povezuje školu sa stvarnim životom, s punim pravom ušao u obveznu satnicu. Dokaz za to je i nedavno četvrto mjesto tima iz osječke ekonomske na državnom prvenstvu vježbeničkih tvrtki.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.