Hrvatski radio

Radio Osijek

Vlada demokratskog jedinstva i ratni premijeri u Vukovaru

14.10.2016.

15:20

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Memorijalno groblje, Ovčaru i Memorijalni centar Domovinskog rata posjetilo je u Vukovaru izlaslanstvo Vlade demokratskog jedinstva 1991./92. Franjo Gregurić, Zdravko Tomac, Mate Granić, Milan Ramljak i Jurica Pavelić te ratni premijeri Nikica Valentić i Zlatko Mateša.

Obilazak mjesta pijeteta prema žrtvama i gradu razaranom prije 25 godina izazvao je mnoge emocije i sjećanja na vrijeme u kojem smo, rekao je Milan Ramljak, strepili što će se dogoditi a bilo je gore nego je itko od nas mogao pomisliti. Ovo je mjesto koje se najdublje usjeklo u naša srca i glave, ističe Ramljak, ono je što nosimo i dozivamo svakodnevne uspomene. taj bivši potpredsjenik Vlade kaža da bi zaplakao kada čuje da danas Slavoniji treba humanitarna ili socijalna pomoć.  

Nikica Valentić je rekao kako je poruka s mjesta sjećanja da moramo oprostiti ali ne zaboraviti a kod mladih poticati toleranciju, ne ih trovati mržnjom ali im moramo omogućiti da zaznaju istinu o Domovinskom ratu i istinu o Vukovaru.       

Zlatko Mateša kaže da djeci trebamo poslati poruku da žrtve, kojima u Vukovaru odajemo počast, nisu bile uzaludne i da je na njima i generacijama koje dolaze da to održe i stvore državu kakvu su branitelji željeli.    

Mate Granić rekao je da svaka demokratska država ima svoje simbole, za nas je to Vukovar, simbol patnje, stradanja i herojstva ali i simbol pobjede. Pozvao je novu Vladu da gospodarski obnovi ovaj dio Hrvatske, na prvom mjestu, kaže, treba biti nova vizija Vukovara. Zdravko Tomac pozvao je na obranu istine o Domovinskom ratu i dostojanstva branitelja. 

U pratnji ravnatelja Memorijalnog centra Domovinskog rata Zorana Šanguta obišli su Centar te se na kraju posjeta sastali s osnovnoškolcima koji u sklopu programa Škole mira obilaze memorijalne lokalitete u Vukovaru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.