Hrvatski radio

Radio Osijek

Vlada i predstavnici lokalne samouprave u Požegi

03.07.2017.

12:48

Autor: Davor Lončarić/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premijer Andrej Plenković u Požegi je predsjedao 2. sastankom Vlade Republike Hrvatske sa županima i predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina, a vodi i 2. sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem .

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je danas u Požegi na sastanku članova Vlade s predstavnicima Zajednice županija, Udruga gradova i Udruga općina novi način financiranja jedinica lokalne i područne samouprave kojim, kako je istaknuo, nitko neće biti na gubitku, a među ostalim predviđa prepuštanje poreza na dohodak u cijelosti lokalnim jedinicama.

Četiri su ključne izmjene kojim se sustav želi učiniti jednostavnijim, transparentnijim i pravednijim, kazao je Marić.
Predlaže se da tri četvrtine financiranja decentraliziranih funkcija, koja su u 2017. iznosila 2,2 milijarde kuna, preuzme država, te da se prihodi od poreza na dohodak u cijelosti prepuste jedinicama lokalne samouprave, koji je u 2016. iznosio 368 milijuna kuna, rekao je Marić.
Od poreza na dohodak za općine i gradove ići će 60 posto, za županije 17 posto, za fiskalno izravnanje 17 posto, a za financiranje decentraliziranih funkcija 6 posto, pojasnio je.
Zatim, predlaže se da se pomoć za projekte sufinancirane iz sredstava EU-a ne financira više iz poreza na dohodak, već iz državnog proračuna u iznosu od oko 153 milijuna kuna godišnje, te ukidanje kriterija za dodjelu pomoći iz Zakona o izvršavanju državnog proračuna te uvođenje novih kriteriji za fiskalno izravnanje.
"Prema ovom scenariju nitko ne gubi. Dapače, županijski proračuni se pojačavaju za oko 9,1 posto. Što se tiče gradova i općina velika većina ovim promjenama dobiva, a njih 69 je na gubitku međutim za njih će se osigurati kompenzacijske mjere", istaknuo je Marić.
Ministrica regionalnog razvitka Gabrijela Žalac predstavila je Strategiju regionalnog razvoja Hrvatske za razdoblje do 2020. godine koju je Vlada usvojila na sjednici krajem lipnja.
Strategija donosi niz mjera i aktivnosti usmjerenih na poticanje dugoročnog gospodarskog rasta, povećanje konkurentnosti i ukupno povećanje kvalitete života sukladno načelima održivog razvoja i prije svega je usmjerena na smanjenje regionalnih razlika, kazala je Žalac predstavljajući strategiju.
"Cilj je u svim dijelovima zemlje omogućiti jačanje konkurentnosti i jačanje razvojnih potencijala", istaknula je.
Regionalne razlike u Hrvatskoj, dodala je Žalac, ponekad upućuju na duboke strukturne probleme. Ilustrirala je to primjerom Grada Zagreba gdje je BDP po stanovniku za 77,3 posto iznad nacionalnog prosjeka.
Strategija je rezultat intenzivnih partnerskih konzultacija na regionalnoj i lokalnoj razini, a čim bude usvojena u Saboru, što se očekuje prije ljetne stanke, uslijedit će usvajanje akcijskog plana za provedbu mjera strategije, najavila je Žalac.
Najavila je također izmjene Zakona o regionalnom razvoju kojim će se uspostaviti Fond za regionalni razvoj, novi Zakon o otocima, novi Zakon o potpomognutim područjima i izmjene Zakona o obnovi i razvoju Vukovara.

Sastanci članova Vlade s predstavnicima županija, gradova i općina bit će sustavna praksa kako bi se izvukla maksimalna korist za ukupni razvoj Hrvatske, a načelo rada bit će duh partnerstva, istaknuo je premijer Andrej Plenković u Požegi na sastanku članova Vlade s predstavnicima Zajednice županija, Udruga gradova i Udruga općina. Prvi sastanak u ovom formatu, s ciljem uspostavljanja načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama održan je u Banskim dvorima 19. prosinca prošle godine i tada je dogovorena praksa redovitog djelovanja i usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom, u cilju njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja, a Plenković je danas naveo da će se takvi sastanci održavati dva puta godišnje, u lipnju i prosincu.
Ovakvi sastanci bit će sustavna praksa, što, nažalost, do sada nije bio slučaj, ustvrdio je. "Ponekad se čak činilo kao da živimo u dva paralelna svijeta, pa su župani imali svoje kolegije u okviru Zajednice županija, a susreti s Vladom bili su više ad hoc karaktera. A ova Vlada posebno cijeni ulogu županija i vas koji ste dobili povjerenje na izborima prije nekoliko tjedana", naglasio je Plenković.
Duh partnerstva između središnje i županijske te gradskih i općinskih vlasti ključno je načelo kako ćemo raditi sljedećih godina i nastojati izvući maksimalnu korist za razvoj Hrvatske, poručio je.
Većina ministara obišla je gotovo sve županije u okviru svojih aktivnosti i s takvim temom ćemo nastaviti, najavljuje premijer te ocjenjuje da će se rezultati takvog pristupa pokazati za četiri godine.

Premijer je naveo da je od sastanka u prosincu prošle godine usvojen Zakon o sufinanciranu stambenih kredita za koji drži da će biti izrazito dobro prihvaćen na razini županija, posebno kod mladih obitelji.
Navodi i da su od prije dva dana na snazi zakonske odredbe kojima su povećane rodiljne naknade, kao i da je potpisan niz ugovora vezanih uz bolju dostupnost zdravstvene zaštite, a ističe i da je u planu osnivanje područnih ureda Ministarstva državne imovine u Osijeku, Splitu i Rijeci. Time će se, kazao je, omogućiti da se u mnogim županijama stavi u funkciju neiskorištena državna imovina koje ima puno.
"Tu posebno očekujemo dodatnu suradnju s DORH-om s obzirom na njihove nadležnosti i upravo ta neiskorištena imovina može nam pridonijeti za regionalni razvoj", kazao je.
Tijekom dana premijer i članovi Vlade nazočit će u Požegi i predstavljanju Programa za zapošljavanje žena  "ZAŽELI, ukupno vrijednog 400,9 milijuna kuna, a Plenković ističe da je nezaposlenost u Hrvatskoj pala ispod 170 tisuća što je "najniži broj u apsolutnom iznosu od 1990. godine".
Istodobno raste i zaposlenost, naglašava premijer te očekuje da će sve Vladine mjere omogućiti da se do kraja mandata "dođe do 68 posto zaposlenosti u Hrvatskoj". "A s ovim trendovima i mjerama koje ćemo poduzimati vjerujem da smo na dobrom putu", rekao je.
U ime Zajednice županija obratio se njezin predsjednik i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk koji očekuje da se Hrvatska u konačnici decentralizira u funkcionalnom i financijskom smislu", a današnji sastanak, kazao je, priprema je i podloga upravo za to.
Kao domaćin nazočne članove Vlade, predstavnike Sabora, Ureda predsjednice te županija, gradova i općina, pozdravio je župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević kazavši kako je sastanak dokaz da je Vlada okrenuta prema prostoru Slavonije koja očekuje konkretne mjere, potporu i promišljanje kako podići životni standard.
"Današnji dan i razgovori sigurno idu u tom smjeru i u ime svih stanovnika županije zahvaljujem", kazao je Tomašević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

19 h

FEBIRE

FEBIRE