Hrvatski radio

Radio Osijek

Vlada odobrila 20 milijuna eura za sanaciju posljedica nevremena

27.07.2023.

14:52

Autor: HRT Radio Osijek/HINA

posljedice nevremena

posljedice nevremena

Foto: K.Inhof / Radio Osijek

Ministar financija Marko Primorac rekao je na sjednici Vlade da se radi o novcu prvenstveno namijenjenom za hitnu sanaciju objekata u kojima se živi, a premijer Andrej Plenković istaknuo je da je riječ o tek inicijalnim sredstvima pomoći.

Prema Rješenju o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2023. godinu, odobrava se ukupan iznos od 20 milijuna eura za hitnu sanaciju štete na stambenim objektima nužnima za život, nastale uslijed jakog olujnog nevremena od 19. i 21. srpnja. Brodsko-posavska županija dobit će 3,2 milijuna eura, Karlovačka 1,3 milijuna, Krapinsko-zagorska 161,4 tisuće eura, Osječko-baranjska 376,6 tisuća, Požeško-slavonska 2,9 milijuna, Sisačko-moslavačka 252,8 tisuća, Vukovarsko-srijemska 7,2 milijuna i Zagrebačka županija 4,5 milijuna eura. Županije se zadužuju da kao primatelji sredstava, utvrde kriterije za raspodjelu stradalim jedinicama lokalne samouprave, a odobreni iznos županijama isplatit će se jednokratno po utvrđivanju tih kriterija. Jedinice lokalne samouprave dužne su sredstva utrošiti u roku od godine dana od primitka.

Prošlotjedno nevrijeme ostavilo je velike štete u poljoprivredi i šumarstvu, posebno u Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji, a samo u šumama stradalo je oko 1,4 milijuna kubika drvne mase, rekla je na sjednici Vlade ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Prve procjene govore o 1,38 milijuna kubika drvne mase u zahvaćene vjetrolomom, od čega su najveće štete u Vukovarsko srijemskoj županiji - 856 tisuća kubika, rekla je ministrica Vučković. Slijede šume u novogradiškom području s 246 tisuća kubika i bjelovarskom 106 tisuća, a preostale se odnose na područja koja pokrivaju podružnice Hrvatskih šuma u Zagrebu, Senju, Požegi, Gospiću, Osijeku, Buzetu i Koprivnici. Hrvatske šume su prema njezinim riječima na sanaciji posljedica nevremena angažirale 270 ljudi. Ministarstvo je, kako je rekla, zbog šteta na poljoprivrednim nasadima i objektima angažiralo 71 savjetnika iz Uprave za stručnu podršku. Njihova zadaća je pomoći lokalnim povjerenstvima u preliminarnim procjenama šteta te savjetovati poljoprivrednike u mogućnostima prijave na natječaje za sredstva za obnovu i sl. Podsjetila je da je vlada prošli tjedan donijela program pomoći vrijedan 10 milijuna eura, a u javnom savjetovanju je natječaj za obnovu uništenih i oštećenim poljoprivrednih gospodarstava. Što se tiče situacije s afričkom svinjskom kugom, rekla je da je ta bolest od prve registrirane pojave 26. lipnja, potvrđena na područjima 13 jedinica lokalne samouprave, od kojih je 11 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a dvije u Brodsko-posavskoj. Provode se propisane mjere, a svinjogojcima koji su morali usmrtiti životinje trošak će biti nadoknađen, rekla je.

Oporbene zastupnice za hitnu reformu sustava civilne zaštite

Oporbene saborske zastupnice upozorile su u Štitaru kod Županje da su ogromne štete od prošlotjednog olujnog nevremena u Slavoniji pokazale da sustav civilne zaštite ne funkcionira zbog čega ga je, smatraju potrebno hitno reformirati. Saborska zastupnica Možemo Urša Raukar Gamulin kazala je da Vlada ne može reći da nije bila upozoravana na loše stanje u sustavu civilne zaštite. "Klub Možemo već godinama sustavno za svaki proračun daje amandmane da se povećaju sredstva za sustav civilne zaštite, a 2021. smo dali interpelaciju Vladi i ona 'tavori' na saborskom dnevnom redu zbog urušenog sustava civilne zaštite", rekla je Raukar Gamulin. Ustvrdila je da sustav domovinske sigurnosti nije zaživio dok je sustav civilne zaštite po njezinim riječima dodatno  urušen kada je ponovno stavljen pod Ministarstvo unutarnjih poslova. Zatražila je da se osnuje stručno i profesionalno tijelo koje će se baviti organizacijom civilne zaštite, ali i da se aktivira članak 73. Zakona o sustavu civilne zaštite kojim je određeno da se mora uspostaviti vanproračunski fond. "Upravo takav fond je već danas mogao pomoći Slavoniji", ocijenila je Raukar Gamulin na konferenciji za novinare Inicijative saborskih zastupnica. Saborska zastupnica SDP-a Martina Vlašić Iljkić rekla je da se Vlada u prirodnoj katastrofi koja je pogodila Vukovarsko-srijemsku županiju ponašala kao da je ona šokirana i kao da je ona pretrpjela posljedice, a ne građani. "Vlada nije reagirala promptno i nije zaštitila svoje građane kako se to od nje očekivalo, a očekivalo se već da drugi dan ovuda prolaze konvoji s opremom, materijalom za obnovu, ceradima, agregatima i vodom za građane, rekla je. Nezavisna zastupnica Ružica Vukovac rekla je da je slavonski čovjek ostao potpuno napušten od državnih institucija. "Mnogi stočari i farmeri našli su se u situaciji da nemaju struje po nekoliko dana. Molili su za agregate, ali nisu uspjeli doći do njih. Mlijeko se bacalo, krave su stradale", upozorila je Vukovac. Vladajućima je zamjerila i što nije zaštitila slavonskog seljaka od afričke svinjske kuge. Nezavisna saborska zastupnica Marina Opačak Bilić ustvrdila je kako Vlada, iako se u više navrata susrela s kriznim situacijama, ništa iz njih nije naučila. "Ono što je ključno je da nije konstituiran poseban stožer koji bi se bavio pomoći pogođenima u Slavoniji. Sustav civilne zaštite je prevelik i ne može adekvatno pokriti sve potrebe", ocijenila je. Opačak Bilić je ocijenila da se država ponovno pokazala nesposobnom da pomogne građanima te je pozvala Vladu da pomoć u saniranju šteta od nevremena zatraži od Europske unije.

Dekanić: Situacija se polako normalizira 

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić rekao je za HRT da se situacija polako normalizira u većini mjesta koja su pretrpjela manje štete. U nekim mjestima poput Cerne, Otoka, Privlake još uvijek je puno posla, još uvijek je puno ljudi koji saniraju štete. Međutim, mogu reći da su u svim ostalim mjestima stambeni objekti u velikoj mjeri sanirani, naglasio je. Jutros je bez struje bilo još 30-ak priključaka, nakon oluje njih oko 12 tisuća. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.