Hrvatski radio

Radio Osijek

Vlada potiho i brutalno zaustavila posjete Vukovaru

14.04.2016.

13:41

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska konzervativna stranka upozorila je danas da je Vlada "brutalno i potiho" zaustavila projekt posjeta učenika Vukovaru jer u proračunu za to nema novca .

"Projekt dvodnevnog posjeta učenika osmih razreda gradu Vukovaru, kojim su na terenskoj nastavi trebali učiti o vrijednostima Domovinskog rata i značenju Grada heroja u obrani Hrvatske od srbočetničke agresije, brutalno je i potiho zaustavljen", navodi HKS u priopćenju. Podsjećajući da je cjelokupni projekt vukovarskog Memorijalnog centra Domovinskog rata dosad financiralo Ministarstvo branitelja, napominju kako je u obrazloženju otkazivanja već dogovorenog ovogodišnjeg posjeta navedeno da je nemogućnost pružanja usluge prehrane i prijevoza učenicima uvjetovana završetkom postupka javne nabave, čiji je završetak odgođen odlučivanjem Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave. "Jednostavnije rečeno, u proračunu za taj projekt novca nema. Radi se o iznosu od 35 milijuna kuna, koliko je potrebno za gradnju, na primjer, dviju fontana", ističe HKS. Dodaje i da je, dok je javna rasprava o kurikularnoj reformi u zamahu i traže se dobra rješenja za obrazovni sustav, na djelu je dokaz kako je i ovoj Vladi obrazovanje nisko na listi prioriteta.
HKS upozorava da više od deset tisuća učenika ove godine neće otići u Vukovar. "Nekome, očito, nije u interesu da našoj djeci istina o Domovinskom ratu, pa tako i o bitki za Vukovar,  bude dostupna, jer i danas ima onih koji agresiju na Hrvatsku ne nazivaju pravim imenom. S obzirom na površan odnos prema Domovinskom ratu, koji ostaje tek na lijepim prigodnim riječima, ne iznenađuje što četrdeset posto srednjoškolaca nije čulo ni za Ovčaru ni za Blagu Zadru", poručuje HKS.
Također, konzervativci se pitaju i kakva nam je budućnost ukoliko ne znamo cijeniti žrtvu onih koji su dali svoje živote za našu slobodu te nije li prijetvorno paliti svijeće na važne obljetnice a svojim postupcima gasiti sjećanje na naše svetinje. Vladu u priopćenju pozivaju i da "napokon počne raditi svoj posao, a to je briga za budućnost hrvatskih građana, a ne za udobne fotelje".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.