Hrvatski radio

Radio Osijek

Vlada se mora uključiti u problem javnog prijevoza u Slavoniji

12.03.2018.

15:20

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: obz.hr

Foto: obz.hr

Foto: - / -

Unatoč mnogim problemima javni cestovni prijevoz putnika koji na području Osječko-baranjske županije provode članice grupacije Arriva; Panturist i APP Požega do daljnjeg ostaje na postojećoj razini, no potrebno je što prije pronaći trajno i svima prihvatljivo rješenje.

Zaključeno je to na sastanku članova radne skupine sastavljene od menadžera Arrive Hrvatska i županijskih pročelnika. Ponovljeno je kako treba žurno potražiti optimalno rješenje koje će zadovoljiti potrebe putnika i jamčiti ekonomično poslovanje prijevoznika, ne samo zbog problema koji su nastali zbog ukidanja i zatim brzog povratka 72 autobusne linije u veljači ove godine, već osobito zbog skore primjene novog Zakona o javnom prijevozu putnika, kao i europske Uredbe o uslugama javnog željezničkog i cestovnog prijevoza putnika koja je na snazi od 2007. godine, a krajnji rok za njenu primjenu je 1. prosinca 2019. godine.
Naime, prema novim zakonskim odredbama županije dobivaju ključnu ulogu u određivanju mreže autobusnih linija, a prijevoznici moraju osigurati ekonomsku isplativost rada. Posebnost Osječko-baranjske županije jest da je suočena s velikim valom iseljavanja, tako da primjerice autobusni prijevoz ove školske godine koristi 10 posto manje učenika, a na jesen se očekuje još veće smanjenje. Ključnim tako ostaje pitanje iz kojih će se izvora financirati minimalna mreža prijevoza putnika jer županije, gradovi i općine na području Slavonije i Baranje to nikako ne mogu, pa je jedini izlaz očito u državnim subvencijama. Kako stoji u priopćenju sa sastanka radne skupine, zaključeno je kako će takvo stajalište već sljedećih dana biti proslijeđeno ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću i njegovim suradnicima, a župan osječko-baranjski Ivan Anušić pozvat će i ostala četiri slavonska župana da podrže inicijativu da se u model sufinanciranja uključi Vlada Republike Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.