Hrvatski radio

Radio Osijek

Vlado Guberac novi je rektor Sveučilišta u Osijeku

29.06.2017.

14:51

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novi rektor Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku je Vlado Guberac, dosadašnji dekan Poljoprivrednog fakulteta. Izabran je većinom glasova članova sveučilišnog Senata u drugom krugu glasovanja

Na izbornoj sjednici sveučilišnog Senata za novog rektora Sveučilišta u Osijeku izabran je dosadašnji dekan Poljoprivrednog fakulteta redoviti profesor u trajnom zvanju Vlado Guberac. Osim Guberca kandidati za rektora bili su Zlatko Kramarić s odjela Kulturologije i Drago Žagar s Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. "U drugom krugu ostali su Guberac koji je dobio 16, te Žagar 12 glasova", izvijestio je aktualni rektor Željko Turkalj. Nakon izborne sjednice novi je rektor rekao kako je jedan od ciljeva njegova mandata internacionalizacija Sveučilišta kako bi ono bilo što vidljivije u prostoru visokoobrazovnih europskih institucija. "Sveučilište, osim znanstvene, umjetničke i stručne ima i socijalnu i demografsku ulogu", rekao je Guberac, te dodao kako je zadaća Sveučilišta da nakon završenog studija zadrži mlade ljude u Osijeku i Slavoniji, a da bi se to postiglo, uz ostalo treba pojačati stručnu praksu i kontakte studenata s gospodarstvom. Vlado Guberac će na dužnost rektora stupiti početkom sljedeće akademske godine, 1. listopada. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.