Hrvatski radio

Radio Osijek

Voćarstvo u istočnoj Slavoniji može i mora bolje

30.05.2019.

12:40

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Nužno je ojačati voćarske kapacitete na istoku Hrvatske, udružiti proizvođače i otvoriti više hladnjača kako bi se povećala konkurentnost. Na osječkom Poljoprivrednom institutu održana je 4. u nizu radionica koji kroz projekt prekogranične suradnje provode s novosadskim Poljoprivrednim fakultetom.

"Ove je godine zbog vremenskih uvjeta došlo do pucanja plodova trešanja, čija je berbe na polovici. Stradale su i jagode. Zaštitari imaju zadaću očuvati zdravstvenu ispravnost plodova u postojećim nasadima. Kiša pada gotovo svakodnevno i suočeni smo s viškom oborina. Izazov je to i za proizvođače. Jabuke, kao nazastupnjenija voćna vrsta u Hrvatskoj izgledaju relativno dobro, iako je na određenim terenima bilo mraza u cvatnji. Štete se tada nisu primjećivale, no sada se vide mrazni prstenovi na plodovima, raspucava se pokožica i kvaliteta neće biti na očekivanoj razini. Urod bi trebao biti prosječan. U Hrvatskoj se godišnjoj razini proizvodi 100 tisuća tona jabuka. U suvremenim, modernim voćnjacima posljedice klimatskih promjena manje su vidljive, no rizike ne možemo u potpunosti otkloniti", pojasnio je Dominik Knežević, predstojnik Odjela za voćarstvo na osječkom Poljoprivrednom institutu.    

Boris Puškar, pomoćnik ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu govorio je o temi jačanja kompetencija u sektoru voćarstva. "Potrebno je povećati rashladne kapacitete, udružiti proizvođače, jer pojedinačno nisu snažni na tržištu te imati nacionalnu oznaku za označavanje voća". 

"Uvođenje novih tehnologija koje su prilagođene klimatskim promjenama vrlo je važno jer svake godine imamo problema s niskim zimskim temperturama i proljetnim mrazevima. I ove smo godine imali velike štete, došlo je do smrzavanja kajsija. Mi podižemo nasade s antifrost sistemom, ali postoje i druge mjere kao što je korištenje vjetrenjača, miješanje zraka i zadimljavanje tla. I ljetnom se rezidbom može smanjiti izmrzavanje. Voćarstvo je jedina grana u Srbiji koja se intenzivno razvija i gdje je napravljen značajan napredak. Voćari prate i slušaju preporuke struke, udružuju se te voćnjake podižu tek nakon konzultacija sa znanstvenim djelatnicima", rekao je profesor s novosadskog Poljoprivrednog fakulteta Zoran Keserović.  

  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.