Hrvatski radio

Radio Osijek

Voda poplavila Kopački rit

03.06.2019.

13:22

Autor: Radio Osijek

fotografija iz priopćenja Parka prirode Kopački rit.

fotografija iz priopćenja Parka prirode Kopački rit.

Foto: - / -

"Ovako visok vodostaj nije zabilježen još od 2013. godine, a trenutaćno vodostaj Dunava kod Batine iznosi 563 cm, što je indikator za stopostotnu poplavljenost posebnog zoološkog rezervata" kaže se u priopćenju Parka prirode Kopački rit.

"Visoki vodostaj rijeka Drave i Dunava riječnim je rukavcima i kanalima donio veliku količinu vode u poplavno područje Parka, što je u kratko vrijeme bitno promijenilo njegov izgled: sada su ritske livade prekrivene vodom, drveće se uzdiže iz vode, pa cijelo područje pretvara u veliko vodeno prostranstvo.

U Kopačkom ritu poplava je dobrodošla, ona nije nepogoda nego zapravo predstavlja temeljni prirodni fenomen u Parku, jer voda donosi život. Ona mijenja izgled područja i stvara mnoštvo različitih tipova staništa koji pogoduju biološkoj raznolikosti biljnih zajednica, a pridošla voda iznimno je bogata ribom. Životinjski svijet također se prilagođava uvjetima visoke vode i instinktivno se povlači na terene s većom nadmorskom visinom. Poplava ima pozitivan utjecaj jer otklanja neke kopnene invazivne vrste u zaštićenom području.

Osim što poplava donosi bujanje biljnog i životinjskog svijeta, ona predstavlja jedan od najljepših prizora u Parku za posjetitelje, pa su izleti brodom, čamcem ili kanuima sada posebno atraktivni. Pretpostavlja se da će razdoblje izrazito visokog vodostaja trajati do kraja tjedna", navodi se u priopćenju Parka prirode Kopački rit.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.