Hrvatski radio

Radio Osijek

"Voda za sve" 2015.

20.03.2015.

08:13

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Znanstveno-stručni skup „Voda za sve“ osmišljen je u prigodi Svjetskog dana voda s ciljem okupljanja i razmjene iskustava znanstvenika i stručnjaka koji se u svom radu bave problematikom zaštite, korištenja i očuvanja vodnog bogatstva Hrvatske ali i šire. Skup se održava od 2011. godine.

 

Rad skupa odvija se kroz pozvana predavanja te sponzorirana predstavljanja gospodarskih subjekata koji djeluju u području zaštite i prerade voda. Organizatori Skupa su Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek u suradnji s Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku, Građevinskim fakultetom Osijek i Odjelom za biologiju Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku te Hrvatskom agencijom za hranu, JU Park prirode Kopački rit, Osječko-baranjskom županijom, Hrvatskim vodama – VGO Osijek, tvrtkom Vodovod-Osijek d.o.o. te Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Ovogodišnji znanstveno-stručni skup „Voda za sve“ ima i međunarodni predznak jer se u organizaciju skupa uključilo i Europsko udruženje za higijenski inženjering i dizajn (EHEDG). Pokrovitelji skupa su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske i Akademija tehničkih znanosti Hrvatske. Tijekom četverogodišnjeg održavanja znanstveno-stručnog skupa „Voda za sve“, više od pedeset znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja prezentiralo je ukupno 37 znanstvenih i stručnih radova, dok će svoj doprinos uspješnosti održavanja ovogodišnjem skupa dati 15 znanstvenika i stručnjaka s ukupno 10 radova.

Novost ovogodišnjeg skupa je Natječaj za dodjelu nagrade za studentski rad na temu Svjetskog dana voda. Natječaj se provodi s ciljem unaprjeđenja kvalitete visokog obrazovanja na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te popularizacije znanosti. Natječaj je namijenjen studenticama i studentima preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, svih znanstvenih i umjetničkih područja, a prvonagrađeni studentski rad biti će i prezentiran na znanstveno-stručnom skupu „Voda za sve“.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.