Hrvatski radio

Radio Osijek

Vodenica oživjela radionicama i izložbom

10.04.2022.

16:43

Autor: HRT

Mislav Jukić, Ramona-Ana Davidović

Mislav Jukić, Ramona-Ana Davidović

Foto: Željko Kovačević / HRT

Brojni osnovnoškolci danas su mogli sudjelovati u radionicama, a Vodenica je obogaćena o izložbom fotografija. Ramona-Ana Davidović, magistra zaštite prirode i okoliša i Mislav Jukić, magistar, inženjer šumarstva održali su edukativne radionice o bioraznolikosti i zaštiti prirode.

„Djeci smo govorili o važnosti svakog živog bića u vodi i oko nje. Istaknula sam da zbog očuvane prirode Vodenicu posjećuju dabrovi i vidre. Govorila sam im o čapljama i općenito o važnosti bioraznolikosti te o tome kako treba čuvati prirodu.”, rekla je Ramona-Ana Davidović.

„Poplavne šume nemaju neku gospodarsku važnost no izuzetno su važne za očuvanje prirode i prirodni čuvari obale. Važno je i da su poplavne šume važno stanište brojnim živim bićima bez kojih ih ne bi ni bilo. Pokazao sam im na primjeru kako voda nosi pijesak bez drveća koje ga veže u obalu. Važno je i da su djeca vani, na zraku”, rekao je Mislav Jukić.

Prvu izložbu fotografija, „Fotografijom kroz Lijepu našu“, na Vodenici ima Josip Capan, student Odjela za biologiju.

„Iskreno želim povezati ono što studiram i ono što volim. Želio bih biti fotograf nekog prestižnog časopisa za prirodu, primjerice National Geographica. Tako bi povezao fotografiranje s biologijom, odnosno slikao ono što trebamo čuvati i ostaviti u nasljeđe”, rekao je Josip Capan.

 

Josip Capan

Josip Capan

Foto: Željko Kovačević / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.