Hrvatski radio

Radio Osijek

Vodomati u Pakracu - "Izvor na kućnom pragu"

06.03.2017.

14:56

Autor: Radio Osijek/Alan Nedela

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Građanima Pakraca dostupna je jedinstvena usluga - voda iz vodoopskrbnog sustava koja je dodatno filtrirana i sterilizirana UV zrakama .

U trenutku prije isporuke, takva je voda dodatno ohlađena i može biti prirodna ili gazirana. Radi se o vrijednom marketinškom pokušaju. Gradonačelnica Anamarija Blažević pojasnila je kako su ovim projektom htjeli potaknuti i podignuti svijest građana o korištenju pitke i zdravstveno ispravne vode iz javnog vodoopskrbnog sustava te dodala kako je ovaj projekt važan i za zaštitu okoliša. Među pozitivnim doprinosima projekta ističe se vraćanje povjerenja građana u kvalitetu vode iz javnih vodoopskrbnih sustava, ekološki učinak od smanjenog korištenja, transporta i zbrinjavanja PET boca, financijska ušteda za građane te novo mjesto za susrete i druženje. Osnovna postavka je da je voda iz vodoopskrbnog sustava dobra i sigurna, a „Izvor na kućnom pragu“ postupkom mikrofiltracije uklanja iz vode klor, mirise i boje ako ih ima, a sterilizacijom UV zrakama uništava DNA bakterije na način da se ne dodaje ništa drugo u vodu koja se isporučuje. Korištenjem vode iz „Izvora na kućnom pragu“, u odnosu na pakiranu vodu, na godišnjoj bi se razini proizvelo 4.000 kg PET-a manje koje treba poslati na oporabu ili zbrinjavanje te će se uštedjeti 6.900 kg CO2 tijekom proizvodnje i prijevoza boca. Projekt je realiziran nabavom aparata i davanjem istog na upravljanje, uz obvezu upravitelja da jamči za sve zakonske obveze i isporučuje vodu po ugovorenoj cijeni.

Izvor:http://www.komunal.hr

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.