Hrvatski radio

Radio Osijek

Vodostaj Dunava u porastu, slijedi nova runda borbe s komarcima

26.07.2021.

15:45

Autor: Radio Osijek/TM

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / -

Kroz Hrvatsku upravo prolazi veliki vodni val Dunava i stvara uvjete za razvoj nove generacije komaraca, a kako bi se spriječilo njihovo izlijetanje na području Grada Osijeka, danas 26. srpnja i sutra 27. srpnja provode se larvicidni tretmani suzbijanja komaraca na području Sarvaša.

Priopćeno je to iz Ureda osječkog gradonačelnika. Priopćenje donosimo u cijelosti:
"Naime, uslijed obilnih oborina i velikih poplava na području Njemačke, Austrije i drugih zapadnih zemalja, kroz Republiku Hrvatsku upravo prolazi veliki vodeni val Dunava zbog čega je njegova razina u posljednjih sedam dana porasla za tri do četiri metra. Očekuje se kako će iza vala ostati značajne površine izlivene vode te posljedično i aktivacija larvi komaraca.
Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije izdao je stoga preporuke za larvicidnim tretmanima diljem Osječko-baranjske županije, među njima i 67. preporuku Gradu Osijeku koja se provodi danas i sutra u Sarvašu na površini od 70 hektara. Cijena tretmana iznosi 7.875,00 kuna.
Apeliramo na sve općine i gradove da provedu preporuke Zavoda jer se neprovođenjem larvicidnih tretmana nakon izlijevanja Dunava može očekivati intenzivna najezda novog naraštaja komaraca na području cijele Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.
Uključujući danas najavljeni tretman, te adulticidni tretman proveden tijekom jučerašnje večeri na području Tenje, Grad Osijek ove je sezone proveo 16 larvicidnih tretmana na površini od 390 hektara, pet avionskih tretmana na površini od 5900 hektara, sedam ručnih tretmana na 233 hektra teško dostupnih zelenih površina, te 39 tretmana sa zemlje na površini od 34 802 hektra", stoji u priopćenju iz Ureda gradonačelnika Osijeka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.