Hrvatski radio

Radio Osijek

Vojska i volonteri obnovili dom obitelji iz Slakovaca

18.06.2020.

12:35

Autor: HRT/Zrinka Perić/Daniel Gurov

Vojska i volonteri obnovili dom obitelji iz Slakovaca

Vojska i volonteri obnovili dom obitelji iz Slakovaca

Foto: - / -

Zahvaljujući pripadnicima Hrvatske vojske i brojnim volonterima, obitelj Šokčević iz Slakovaca napokon je dobila priliku za normalan život. Samohranoj majci sedmero djece u samo nekoliko mjeseci sanirali su staru i oronulu kuću te je pretvorili u topao dom.

Crne zidove trule od vlage vojnici su obojili u vesele boje. Popravljen je i strop koji se zamalo srušio na djecu. "Curila je voda, prokišnjavalo je, vlaga je bila, plijesan. Katastrofa", kaže Petar Sivonjić, razvodnik u Gardijsko oklopno-mehaniziranoj brigadi Hrvatske kopnene vojske. "Sve je bilo puno vlage i neuredno, bolest živa, tu je bilo čak i štakora, miševa",  dodaje Nenad Lukačević iz Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.
Majka sedmero male djece godinama je živjela u ovako strašnim uvjetima. Vojnikinja Ivana Pavlović odlučila joj je pomoći. "Ovo je jedna od najvećih akcija koja je pokrenuta", naglašava skupnica Pavlović. 
Riječ je o projektu pomoći lokalnoj zajednici u kojemu su sudjelovali pripadnici Hrvatske vojske i volonteri Facebook zajednice „Za Slavoniju srcem“ koji su prikupili građevinski materijal, a pripadnici Hrvatske vojske izveli su nužnu sanaciju stambenih prostorija kako bi samohranoj majci i njezinoj djeci stvorili normalne uvjete za život.
Namještaj su slali dobri ljudi iz cijele zemlje. U slobodno vrijeme vojnici su rušili kuću pa iznova zidali. Rodilo se prijateljstvo za cijeli život. "Jako je lijepo pomoći nekome kome treba, pogotovo obitelji koja broji toliki broj djece da imaju najosnovnije za život", kaže Zoran Tadić, pozornik u Gardijskoj oklopno-mehaniziranoj brigadi.
Nova je kuća bila san ove obitelji, koji im se ostvario. U toploj i sigurnoj kući sva djeca sad imaju svoj krevet za miran san. Najveći je to dar koji su ovi vojnici mogli poželjeti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.