Hrvatski radio

Radio Osijek

"Volim hodanje" u Osijeku!

20.06.2015.

10:01

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Humanitarno-zdravstvenu akciju "Volim hodanje" , organizira Pliva peti puta u velikim hrvatskim gradovima, s ciljem promocije zdravog načina života i poticanja građana na redovitu tjelesnu aktivnost. U akciju su uključeni i Osječani.

Hodanje je jednostavna tjelesna aktivnost, koja je dostupna gotovo svima i ne zahtijeva skupu opremu. 30 minuta hodanja dnevno osigurava brojne pozitivne učinke za zdravlje. Ovogodišnja akcija posvećena je podizanju svjesnosti građana o bolestima respiratornog sustava, posebice astme i KOPB-a, kronične opstruktivne plućne bolesti. Tijekom lipnja bit će organizirane rute u četiri grada - Rijeci, Splitu, Osijeku i Zagrebu. Organizirane rute imaju približnu dužinu od 2 kilometra što je prosječna udaljenost koju čovjek prijeđe u 30 minuta hodanja. Za svaki prehodani kilometar u četiri grada - Osijek, Rijeka, Split, Zagreb - Pliva donira sredstva za kupnju spirometara za edukaciju pacijenata. Građani mogu doprinijeti prikupljanju sredstava i sudjelovanjem putem društvenih mreža Twittera, Instagrama i Facebooka.

Iako je hodanje iznimno učinkovit i zdrav način tjelesne aktivnosti mnogi ne prepoznaju njegov značaj te je ono danas možda i najpodcjenjenija tjelesna aktivnost, ispred koje se „stavljaju“ razne komercijalno i agresivno reklamirane aktivnosti poput fitnessa, wellnessa i sl. Prednost hodanja u odnosu na druge tjelesne aktivnosti je da ono ne mora biti ni intenzivno ni dugotrajno kako bi se počelo popravljati svoje zdravstveno stanje. Astma je kronična upalna bolest dišnih putova koja nastaje međudjelovanjem upalnih stanica imunološkog sustava, upalnih posrednika te tkiva i stanica dišnih putova. Astma je kronična bolest koja obično zahtijeva dugotrajnu terapiju, što za mnoge bolesnike znači svakodnevno uzimanje osnovnih lijekova.

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) predstavlja plućno oštećenje nalik astmi, u kojem je normalni protok zraka u pluća smanjen, čineći disanje otežanim. KOPB je jedna od bolesti čija pojavnost raste najbrže u posljednje vrijeme; u posljednjih pola stoljeća porasla je za čak 163%. Prema pobolu i pomoru, KOPB nalazi se na četvrtom mjestu (nakon srčanog udara, zloćudnih bolesti i moždanog udara), a već 2020. godine se očekuje da će se smjestiti na treće mjesto u svijetu. Od KOPB-a boluje između 10 i 22% odraslog pučanstva starijih od 40 godina. Gotovo 70% bolesnika nema postavljenu dijagnozu, a za liječenje bolesti nužno je pravovremeno dijagnosticiranje bolesti te pridržavanje propisanih terapija. Cilj ove akcije je da svaki čovjek prihvati hodanje kao zdravu tjelesnu aktivnost te da redovitim hodanjem u pravilnom položaju tijela tijekom 30 minuta povoljno utječe na svoje cjelokupno zdravlje.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.