Hrvatski radio

Radio Osijek

Volonterska akcija i kampanja za Dan planeta Zemlje “Čije je naše smeće”

19.04.2022.

13:18

Autor: Radio Osijek/TM

Prikupljanje smeća iz okoliša

Prikupljanje smeća iz okoliša

Foto: Iz poziva organizatora / -

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, Grad Vukovar, Mirovna grupa mladih Dunav i Udruga Zeleni Osijek u suradnji s ostalim partnerskim organizacijama u sklopu projekta „Za jedno Zajedno!“ pokreću kampanju i akcije uređenja okoliša pod nazivom „Čije je naše smeće“.

U razdoblju od 19. do 29. travnja provodit će se online kampanja putem društvenih mreža kojoj je cilj osvijestiti lokalnu zajednicu o divljim odlagalištima smeća koja se nalaze u gradu. Cilj je podizanje svijesti građana o utjecajima koje nepravilno zbrinjavanje otpada ima na okoliš i s tim povezanog problema nastanka divljih deponija,

„Problem divljih odlagališta pokušat ćemo riješiti čišćenjem dva takva odlagališta koja se nalaze na plaži Mala ada te u Borovo naselju gdje ćemo zakopati i vremensku kapsulu s porukama o okolišu za buduće naraštaje”, ističe koordinatorica za kulturu, volonterstvo i aktivnosti društvenog centra Matea Cimeša.

Volonterske akcije čišćenja održat će se na području:

1. Borovo naselja u ulici Domovinskog rata između garaža i ograde tvrtke Medical Intertrade, 23. travnja s početkom u 10 sati ( Organizator MGM Dunav i udruga Zeleni Osijek)

2. uređenje Male Ade i pripreme za novu ljetnu sezonu – 26. travnja s početkom u 9 sati (organizator Grad Vukovar - prijevoz i hrana osigurani za volontere.)

Cijela će se akcija održati u suradnji s brojnim udrugama, dionicima, građanima, mladima koji će sudjelovati u svim aktivnostima.

„Ovim putem pozivamo građane da nam se odazovu slanjem fotografija divljih deponija na mail info@ypgd.org te da se osobno pridruže u volonterskim akcijama čišćenja i uređenja Male Ade i deponija u Borovu naselju. Građani se za volontiranje u akcijama uređenja mogu prijaviti na mail info@ypgd.org, putem društvenih mreža Mirovne grupe mladih Dunav ili na telefon 097 774 15 16. U slučaju kiše zadržavamo pravo izmjene datuma održavanja akcija”, napominju organizatori.

Projekt pod nazivom “Za jedno – Zajedno” financira se iz Europskog socijalnog fonda te sufinancira iz Državnog proračuna na poziciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Same aktivnosti dodatno su sufinancirane sredstvima Grada Vukovara i uz sudjelovanje udruga i građana grada Vukovara.


Više o projektu i akcijama čišćenja poslušajte u razgovoru s koordinatoricom za kulturu, volonterstvo i aktivnosti društvenog centra Vukovar, Mateom Cimešom. 


Za jedno Zajedno

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.