Hrvatski radio

Radio Osijek

Volontiraj, stažiraj ili se zaposli u EU

25.09.2018.

13:34

Autor: Iva Fijala

Volontiraj, stažiraj ili se zaposli u EU

Volontiraj, stažiraj ili se zaposli u EU

Foto: - / -

O mogućnostima volontiranja u Europskoj uniji za mlade od 18 do 30 godina govori se na tribini "Europske snage solidarnosti i druge volonterske prilike za mlade". Učenje na drukčiji način, stjecanje novih iskustava, pomaganje drugima - odlike su volonterstva o kojima su svjedočili mladi volonteri.

Europske snage solidarnosti nova su inicijativa Europske unije kojom se stvaraju mogućnosti za mlade da volontiraju ili rade na projektima u svojim zemljama ili u inozemstvu koji su od koristi zajednicama i ljudima diljem Europe. Za Europske snage solidarnosti možete se registrirati s navršenih 17 godina, a u projektima možete sudjelovati kad navršite 18 pa do 30 godina. Nakon jednostavnog postupka registracije sudionici Europskih snaga solidarnosti mogu biti odabrani i pozvani sudjelovati u širokom rasponu projekata, kao što su pomoć pri sprečavanju prirodnih katastrofa ili obnovi nakon katastrofa, pomoć u centrima za tražitelje azila ili rad na različitim socijalnim pitanjima u zajednicama. Mladi mogu volontirati u projektima iz brojnih područja, kao što su ekologija, pomaganje starijim osobama, briga oko životinja, rad u lokalnoj zajednici, u centima za mlade, promoviranje vrijednosti Europske unije. Projekti mogu trajati od dva mjeseca do dvanaest mjeseci.

Učenje na drukčiji način, stjecanje novih iskustava, pomaganje drugima - odlike su volonterstva  o kojima su na današnjem skupu svjedočili mladi volonteri.

Među volonterskim udrugama koje su predstavile svoj rad bili su predstavnici Europskog doma Slavonski Brod, Volonterskog centra Osijek, Lokalnog volonterskog centra "Zvono" iz Belišća te PRONI Centra za socijalno podučavanje.

Prvi je korak na volonterskom putu tek jedan klik mišem - potražite na internetu kako se uključiti u programe volontiranja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.