Hrvatski radio

Radio Osijek

Volontiranje - prilika za nove kompetencije

17.03.2015.

09:57

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekt "Volontiranje – prilika za nove kompetencije“, financiran sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda kroz operativni program Razvoj ljudskih potencijala 2007.- 2013., predstavio je danas osječki Volonterski centar.

Nositelj projekta je Volonterski centar Osijek, a partneri su Udruga za razvoj civilnog društva SMART iz Rijeke, Udruga Mi iz Splita, Volonterski centar Zagreb i Autonomni centar – ACT iz Čakovca. Ciljna skupina obuhvaćena ovim projektom su 60-75 osoba s invaliditetom; 40-50 neprofitnih organizacija (organizacije osoba s invaliditetom i druge organizacije civilnog društva, javne ustanove, lokalna samouprava) i 70-80 zaposlenika, predstavnika neprofitnih organizacija. Krajnje korisnike projekta čine osobe s invaliditetom - članovi uključenih udruga osoba s invaliditetom i njihove obitelji; zaposlenici neprofitnih organizacija uključeni u projekt; lokalna zajednica. 

Opći cilj ovog projekta je podržati socijalnu inkluziju i povećati zapošljivost osoba s invaliditetom koristeći potencijal volonterstva kao priliku za profesionalni i osobni razvoj.Socijalna inkluzija podrazumijeva pravo svih ljudi da budu uvaženi kao vrijedni članovi zajednice te da imaju izbor sudjelovati u zajednici. 

Inkluzivno volontiranje predstavlja moćan alat za razvoj kompetencija u stvarnom radnom okruženju te za stvaranje pristupačnog i inkluzivnog ozračja koje omogućuje sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu u potpunosti.

Osobama s invaliditetom, ovaj projekt pruža mogućnost stjecanja znanja i vještina iz područja menadžmenta i poduzetništva, mogućnost stjecanja profesionalnog iskustva, socijalnih vještina, širenje socijalne mreže te na taj način podiže njihovu zapošljivost. Neprofitne organizacije kroz ovaj projekt mogu razviti/poboljšati kapacitete za uključivanje osoba s invaliditetom u volonterske aktivnosti, razviti programe inkluzivnog volontiranja i poboljšati svoje sposobnosti kao potencijalni poslodavci osoba s invaliditetom. U lokalnim zajednicama podiže se svijest građana o sposobnostima i potencijalima osoba s invaliditetom kroz volontiranje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.