Hrvatski radio

Radio Osijek

Vozaču autobusa mjesec dana istražnog zatvora

27.07.2021.

12:31

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Odvjetnik Igor Cišper

Odvjetnik Igor Cišper

Foto: - / -

Vozaču autobusa, kosovskom državljaninu, u čijem je prevrtanju na autocesti kod Slavonskog Broda u nedjelju poginulo 10 osoba sudac istrage na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu odredio je jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućnosti bijega.

"Hrvatska s Kosovom ima ugovor o suradnji u kaznenim stvarima, međutim tim ugovorom nije predviđeno izručenje vlastitih državljana radi kaznenog progona", pojasnio je novinarima nakon ročišta sudac istrage Mile Soldo.  Postupak protiv vozača prema svemu sudeći vodit će se u Hrvatskoj, premda postoji mogućnost da se postupak vodi i u Kosovu. "O tome ne odlučuje obrana, ona to može zatražiti od sudu, ali prijedlog mora doći od države", rekao je Soldo potvrđujući da će danas po hitnom postupku biti održano i jedno dokazno ročište na kojem će biti ispitan dio putnika koji bi trebali napustiti Hrvatsku.
Na ročištu je jutros osumnjičenog vozača zastupao novi odvjetnik, Igor Cišper kojeg je angažirala vozačeva obitelj. 
"Uspio sam s njim kratko razgovarati. Njemu je naravno žao za ovo sve što se dogodilo", rekao je Cišper nakon ročišta. Novinari su odvjetnika pitali i za komentar tvrdnje općinskog državnog odvjetnika koji je u nedjelju nakon očevida imao informaciju kako je vozač izjavio da je zaspao. "Koliko ja imam informaciju od njega (vozača) on nikada ni u jednom trenutku nije rekao da je zaspao", rekao je Cišper koji nije želio reći što mu je o kobnom trenutku vozač rekao tijekom kratkog međusobnog razgovora.
U priopćenju Županijskog državnog odvjetništva iz Slavonskog Broda, između ostaloga, navedno je da je uzrok nesreće umor vozača i njegova nesposobnost da sigurno upravlja vozilom. "To proizilazi iz načina i okolnosti uz koje je je počinjeno kazneno djelo, te iz tragova pneumatika na autobusu i svih ostalih okolnosti koje su utvrđene očevidom", pojasnio je jutros novinarima zamjenik županijske državne odvjetnice u Slavonskom Brodu Franjo Kopunič nakon ročišta na Županijskom sudu. Kopunić je na upit novinara potvrdio kako će biti zatraženo i vještačenje autobusa.
U slavonskobrodskoj bolnici je još 15 teško ozlijeđenih putnika. Među njima su i dvije životno ugrožene osobe.  Zamjenik ravnatelja slavonskobrodske bolnice Boris Hrečkovski jutros je novinarima potvrdio da kod njih nisu zabilježena pogoršanja zdravstvenog stanja.
Dvadesetak putnika iz kobnog autobusa danas će napustiti Slavonski Brod, a u 21 sat trebali bi posebnim letom iz Zračne luke Osijek otputovati za Kosovo. Dio putnika već je uz pomoć rodbine i prijatelja napustio Hrvatsku. 
Nakon prometne nesreće od 69 osoba koje su bile u autobusu liječničku pomoć trebale su 44 osobe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.