Hrvatski radio

Radio Osijek

Vozaču koji je usmrtio glumca Bogdanovića potvrđena presuda

11.01.2021.

19:45

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Vozaču koji je usmrtio glumca Bogdanovića potvrđena presuda

Vozaču koji je usmrtio glumca Bogdanovića potvrđena presuda

Foto: - / -

Vrhovni je sud potvrdio presudu Županijskog suda u Osijeku kojom je Branislav Smiljanić (23) osuđen na sedam godina i šest mjeseci zatvora zbog izazivanja prometne nesreće od čijih je posljedica preminuo glumac osječkog HNK Aleksandar Bogdanović.

Najviši sud, koji je u priopćenju naveo samo inicijale optuženika, podsjetio je da je Smiljaniću u kaznu uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se i dalje nalazi te da mu je izrečena sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju pet godina dulje od izrečene kazne zatvora.
Vrhovni sud je istaknuo da je optuženik osuđen jer je bez potrebnog znanja, vještine i vozačke dozvole upravljao osobnim vozilom brzinom većom od dopuštene te da brzinu nije smanjio ni dolaskom do obilježenog pješačkog prijelaza na kojem je udario pješaka koji je prelazio pješački prijelaz.
''Vozilo nije zaustavio ni pružio pomoć ozlijeđenom koji je ostao ležati na kolniku. Udaljio se s mjesta prometne nesreće ne obavijestivši ni hitnu medicinsku pomoć ni policiju, iako je to mogao učiniti. Ozljede koje je pješak zadobio su bile takve da je unatoč intenzivnom liječenju pješak nakon par dana umro'', dodao je najviši sud.
Vrhovni sud smatra da je jedinstvena kazna na koju je optuženik osuđen pravilno odmjerena s obzirom na utvrđene olakotne i otegotne okolnosti. Sud je dodao da je optuženik priznao počinjenje djela i iskazao žaljenje te da mu je otegotnim cijenjena i prijašnja prekršajna osuđivanost za prekršajna djela u prometu i to vožnja bez vozačke dozvole. U jednom od prekršajnih djela dvije su osobe tjelesno ozlijeđene, nadodao je sud.
Smiljanić je 21. prosinca 2019. u 22,36 sati, vozeći Kiju Sorento oca svoje djevojke M. S. (19), na pješačkom prijelazu u osječkoj Trpimirovoj ulici brzinom od 64 kilometara na sat naletio na Bogdanovića. Osim za izazivanje teške prometne nesreće Smiljanić je bio optužen i zbog nepružanja pomoći.    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.