Hrvatski radio

Radio Osijek

Vrata fitness centara u Osijeku ostaju zatvorena

01.02.2021.

10:32

Autor: Amoreta Bajto

fotografija web stranica COM

fotografija web stranica COM

Foto: - / -

I pedesetak osječkih fitnes centara, dvorana za vježbanje i sličnih prostora ostaje zatvoreno, iako su očekivali da će u veljači otvoriti svoja vrata. "Ovo predugo traje, mnogi od nas na rubu su egzistencije, mnogi će morati zatvoriti", kaže nam vlasnica Centra osobne moći Gorana Radetić.

"Ljuti me činjenica da su mnogi objekti, poput trgovačkih centara, otvoreni i puni ljudi, a nama se zabranjuje rad iako smo organizirani sukladno svim epidemiološkim preporukama i nismo izvor niti mjesto gdje se širi zaraza", rekla je u programu Radio Osijeka profesorica kineziologije, psihoterapeutkinja i poduzetnica Gorana Radetić. "Nema previše logike u tome da se ljudima koji žele raditi na svom zdravlju, tjelesnom i psihičkom, na jačanju imuniteta, ne dopušta vježbati i preporučuju se rekreativne aktivnosti koje su sasvim u redu, ali ne odgovaraju složenim zahtjevima vježbača koji pod stručnim vodstvom vježbaju u dvoranama", kaže Gorana. 

"U posebno su teškom položaju vlasnici dvorana, koji su uložili u prostor i opremu te zaposlili djelatnike. Mnogi od njih - svi smo u kontaktu preko društvenih mježa - već su sada na rubu egzistencije i izgledno je da će se brojne dvorane zatvoriti, a oni morati promijeniti zanimanje kako bi zaradili novac za život", pojašnjava Gorana Radetić te dodaje da su mnogi i očajni i ljuti i da se boji " agresije ljudi koji će puknuti po šavovima".

Gorana nam svjedoči kako je vježbači kontaktiraju i mole da organizira zajedničko vježbanje, no to za sada nije dozvoljeno. Vježbanje se može organizirati on line, vježbači treniraju u improviziranim kućnim vježbalištima ili u prirodi, koliko to zimske vremenske prilike dozvoljavaju, no sve to ne može nadomjestiti pravi trening u sportskoj dvorani.

"Za najviše je dobro svih nas, cijele fitness zajednice, onih koji imaju dvorane, onih koji vode treninge, a ponajviše onih koji treniraju, što prije otvoriti dvorane za vježbanje i omogućiti građanima da rade na svom zdravlju, jer što bismo zapravo drugo trebali raditi u vrijme pandemije nego brinuti o zdravom i snažnom tijelu?", zaključuje, u razgovoru za Radio Osijek, Gorana Radetić. 

Gorana Radetić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.