Hrvatski radio

Radio Osijek

Vratili se iz Švedske zaraženi - pet novooboljelih

09.05.2020.

13:25

Autor: Radio Osijek//TM

Foto: Brodsko-posavska županija

Foto: Brodsko-posavska županija

Foto: - / -

Na području Brodsko-posavske županije evidentirano je pet novooboljelih od COVID-a19, izvijestio je načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković. Riječ je o radnicima koji su se nedavno vratili iz Švedske, a lokalni mediji javljaju da su zaposlenici Đure Đakovića.

"Dio testova radnika koji su pristigli iz inozemstva je gotov te imamo još 5 novooboljelih osoba, tako da je iz spomenute skupine radnika ukupno 6 oboljelih od COVID-a19. Time se broj oboljelih osoba u Brodsko-posavskoj županiji popeo na 26", rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Ante Cvitković. "Ovi podaci govore kako se situacija može promijeniti jako brzo, tako da je za sve one koji se nalaze u samoizolaciji, potrebno da se pridržavaju te mjere, odnosno, da ne kontaktiraju s drugim ljudima, da ne izlaze iz samoizolacije te da se u slučaju pojave simptoma odmah jave svome liječniku ili epidemiologu. Očekuje se još pozitivnih nalaza testiranja, što ovisi kako će s situacija dalje razvijati. U tijeku je epidemiološka obrada koja će pokazati do kojih ćemo rezultata doći", zaključio je Cvitković.
Dr. Josip Samardžić, ravnatelj Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod rekao je kako je od jučer jedna osoba hospitalizirana, dok je kod ostalih u tijeku procjena njihove kliničke slike koja je sada relativno blaga. "Nakon obrade i dogovora s epidemiološkom službom procijenit će se da li je i za ostale potrebna hospitalizacija. Osoba koja je jučer hospitalizirana dobrog je općeg stanja s blagom kliničkom slikom bolesti", rekao je Samardžić. Naglasio je kako je dovoljan samo jedan trenutak nepažnje te pozvao stanovnike da budu odgovorni te da se pridržavaju propisanih mjera.
Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković kazao je kako se u karantenskom smještaju nalazi 25 osoba od kojih se za njih 4 do 5 očekuje da će ju sutra napustiti. Tijekom posljednja 24 sata obavljeno je 652 kontrole na terenu po 10 mjera koje kontroliraju lokalni stožeri CZ te utvrđeno 10 nepravilnosti, odnosno izdana su upozorenja za njihovo otklanjanje. Bošnjaković je demantirao informaciju koju su jučer objavili pojedini mediji kako je motoristički defile „Moto kluba „Brod" otkazan temeljem preporuke Županijskog stožera CZ. Kazao je kako Stožer nikada nije zaprimio nikakav zahtjev za odobrenje spomenutog defilea niti su izdali preporuku za njegovo otkazivanje. Osobno smatra da ne bi bilo ništa sporno pri organizaciji takvog događaja s obzirom da motoristi održavaju razmak od 2 metra i imaju zaštitnu opremu. Također je rekao kako ne postoji preporuka da se u Hrvatsku ne dolazi ni od strane Nacionalnog, Županijskog ili lokalnih stožera CZ. Hrvatski građani koji žive i rade u inozemstvu mogu se vratiti u matičnu zemlju pod propisanim uvjetima, odnosno, na 72 sata radi posjete svojih obitelji u kom slučaju se moraju vratiti preko graničnog prijelaza ulaska u zemlju ili 14 dana provesti u samoizolaciji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.