Hrvatski radio

Radio Osijek

Vratiti zakon o ratom stradalim područjima

15.10.2016.

13:29

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije traži donošenje Zakona o ratom stradalim područjima te što bržu gospodarsku obnovu posebnim izdvajanjem sličnom fondu solidarnosti u koji su Nijemci izdvajali za manje razvijenu istočnu Njemačku.

Zakon o područjima posebne državne skrbi toliko je izmijenjen, tvrde u ZP OBŽ da ga je nemoguće popraviti stoga će žurno tražiti da ih primi novi predsjednik Vlade Andrej Plenković kojem će izložiti potrebu prvenstveno gospodarskog razvitka ratom nastradalih područja. Svjesni kako je od ratnih događanja prošlo 25 godina, ali i baš zbog toga što se stanje u Slavonji i Baranji ne popravlja od Domovinskog rata, Zajednica prognanika OBŽ traži jače uključivanje središnje vlasti u rješavanje problema Slavonaca i Baranjaca. Da je u istočnoj Hrvatskoj drugačije, dokaz su minski zagađena područja koja i dalje oduzimaju živote. Iseljavanje je poprimilo razmjere egzodusa, a samo nekoliko poslovnih subjekata s tog područja uspješno posluje.  

„Od ove vlade tražimo i sami predlažemo sveobuhvatniji zakon o ratom stradalim područjima u kojem će biti inkorporiran zakon o poticanju ulaganja kako bi omogućili poduzetnicima da imaju interesa doći u ovaj prostor“ – rekao je novi predsjednik ZP OBŽ Branko Pek

„Njemačka je svojevremeno donijela pakt solidarnosti koji traje i dan danas. Ako Njemačkoj treba da kroz pakt solidarnosti, riječ je o porezima, još uvijek pomaže istočnu Njemačku onda bi i naša Vlada trebala voditi računa o područjima koja su gospodarski uništena. ZPH će tražiti da se donese Zakon o područjima posebne državne skrbi. Ne tražimo novi porez već poticajne mjere za dolazak investitora na ovo područje“ – rekao je predsjednik ZPH Josip Kompanović

  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.