Hrvatski radio

Radio Osijek

Vrdoljak u Osijeku: "Operativnim planom želimo zaposliti 80.000 ljudi"

03.06.2015.

14:02

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Operativni plan provedbe Industrijske strategije Republike Hrvatske od 2014. do 2020. godine, predstavljen je danas u sklopu Info dana u Hrvatskoj gospodarskoj komori županijskoj komori u Osijeku

Današnji su predavači naglasak stavili na Operativni program ulaganja zbog zadržavanja i povećavanja broja radnih mjesta. Njime poduzetnici na raspolaganju imaju 190 milijuna kuna koje mogu iskoristiti za kupnju strojeva i opreme - istaknuo je načelnik sektora za jačanje konkurentnosti u Ministarstvu gospodarsva Tomislav Pokaz: "Natječaj je objavljen prekjučer na stranicama Ministarstva gospodarstva na kojima je i online obrazac. Koristim prigodu i pozivam sve poduzetnike da se prijave i da se iskoriste ta sredstva." - rekao je Pokaz.

Info dani bit će održani u svim Županijskim komorama u Hrvatskoj, a na današnjem u Županijskoj komori Osijek uvodnu je riječ održao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak: "Konačno smo donijeli strateške dokumente da znamo gdje ćemo biti 2020. godine. Moja je želja bila da to ne završi u nekoj ladici i da bude mrtvo slovo na papiru već se krenulo u njegovu implementaciju." - rekao je Vrdoljak i dodao kako je prekjučer raspisan natječaj za kapitalna ulaganja u industriji, vrijedan oko 90 milijuna kuna, a krajem lipnja otvorit će se natječaj za projekte iz sredstava europskih strukturnih i investicijskih fondova, u kojima je na raspolaganju za Hrvatsku 334 milijuna eura: "Nama je želja ovim edukacijama educirati ljude u industriji i poduzetnike da se povuku ta sredstva koja će uložiti u sebe, svoje inovacije i konkurentnost. Reindustrijalizacijom i realizacijom ove strategije u konačnici nam je cilj otvoriti mogućnost za zapošljavanje 80 tisuća ljudi u našoj industriji." - rekao je Vrdoljak.

Osvrnuvši se na odluku Vlade kojom će tri tvrtke, među kojima i INA, dobiti pravo na istraživanje i eksploataciju nafte i plina na šest istražnih polja u kontinentalnom dijelu Hrvatske, ministar Ivan Vrdoljak izrazio je zadovoljstvo ovom odlukom i istaknuo da će to za ovu regiju donijeti investicije vrijedne 80 milijuna eura samo u istražnom razdoblju."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.