Hrvatski radio

Radio Osijek

Vrhovni sud ponovno razmatra žalbe Glavaša i ostalih

07.06.2016.

15:56

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vrhovni sud zaključio je javnu sjednicu u povodu žalbi na nepravomoćnu presudu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku u slučaju Selotejp i Garaža 1991. godine. Branimir Glavaš i ostali optuženici zatražili su ukidanje presude i ponovljeno suđenje, dok tužiteljstvo traži strože kazne.

Javna je sjednica nastavljena nakon što je sud odbio prijedlog obrane trećeokrivljene Gordane Getoš Magdić da se iz Sudskog vijeća izuzme sudac Žarko Dundović, dok je prijedlog Glavaševe obrane za izuzećem suca Dražena Tripala odbijen još u petak.
Predstavnica optužbe zatražila je strože kazne za šestoricu okrivljenika, ustvrdivši da sud s obzirom na stupanj nedjela i držanje okrivljenika prilikom određivanja kazne nije vredovao sve okolnosti. Za Branimira Glavaša je utvrđeno da je bio na vrhu lanca, prvo kao neformalni, a kasnije i formalni zapovjednik te je upravo on određivao kriterije za odabir i stigmatizaciju žrtava, kazala je tužiteljica dodavši da su odmazda i zastrašivanje bili cilj svih likvidacija.
Odvjetnici okrivljenika u žalbama naveli su da je tijekom postupka došlo do niza povreda kaznenog postupka, Kazenog zakona, ali i Zakona o Uskoku te da je pravna kvalifikacija zločina pogrešna, zbog čega traže da se nepravomoćna presdua ukine i suđenje ponovi pred novim vijećem. Tvrde da je iskaz Getoš Magdić u policiji i pred sucem istrage u Osijeku od listopada 2006. bio nezakonit, kao i da nije bilo uvjeta za prevođenje Krunoslava Fehira, koji je sebe opisao kao počinitelja, iz osumnjičenika u krunskog svjedoka.
Branimir Glavaš, koji je zbog tog slučaja proveo u zatvoru više od pet godina rekao je, pak, da je postupak protiv njega iniciran od strane bivšeg premijera Ive Sanadera, Vladimira Šeksa i vrha HDZ-a. Nakon dovršetka javne sjednice, članovi sudskog vijeća povukli su se na vijećanje. Odluka će strankama biti dotavljena preko prvostupnjaskog suda.
Vrhovni sud ponovno odlučuje o nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Županijskog suda protiv Branimira Glavaša i ostalih s obzirom da je Ustavni sud u siječnju 2015. ukinuo pravomoćnu presudu kojom je Vrhovni sud pravomoćno osudio Glavaša na osam godina zatvora i naložio Vrhovnom sudu da ponovi postupak protiv njega.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.