Hrvatski radio

Radio Osijek

Vrkić i Šišljagić sa starijim sugrađanima

14.04.2017.

13:45

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Ivan Vrkić i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić posjetili su prije uskršnjih blagdana Dom za starije i nemoćne osobe u Osijeku. Iako je trebao biti protokolaran, skup s umirovljenicima pretvorio se u pravu raspravu o problemima starijih osoba.

„Svi vi dolazite kada trebate našu potporu prije izbora“ – otvoren je bio jedan umirovljenik koji je rakao kako je i prije na sličnim skupovima upozoravao kako dom na Drinskoj nije više primjer dobrog mjesta za ljude starije životne dobi te da „…treba uređenje i izvana i iznutra!“ Ostali su se umirovljenici žalili na visinu cijena lijekova koji su im neophodno potrebni.
„Za svoj lijek moram izdvojiti 120 kuna“ – požalila se jedna umirovljenica. „Kad sve platim, i još ako naraste cijena doma neću imati više ništa“ – rekla je zaključivši: „Mogu onda samo umrijeti!“
Drugi su umirovljenici tražili da liječnik koji dolazi u dom na samo dva sata nađe više vremena za njih. Bilo je i prijedloga da im se smanji cijena gradskih bazena za organizirani dolazak i nužnu im fizioterapiju koji inače moraju obavljati u Bizovcu. Bizovac je daleko i do njega skupo doći, tvrde umirovljenici i traže da im Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje refinancira troškove puta.
Gradonačelnik Vrkić im ništa nije htio obećati, jer, tvrdi nije došao po glasove, no ako bude reizabran ponovo će doći u dom i razgovarati o problemima koje grad može riješiti, poput autobusne linije koja spaja dom i osječki KBC.
Župan Šišljagić je s ravnateljem Doma zdravlja, Miroslavom Sikorom, koji je također bio na skupu, obećao više liječnika u smjeni te istaknuo da što se tiče županije neće doći do povećanja cijene za boravak u domu.
„To je što se nas tiče, a što će napraviti država na to ne možemo utjecati“ – rekao je Šišljagić izrazivši žaljenje što su brojni lijekovi za umirovljenike skupi unatoč zdravstvenom osiguranju koje imaju.
„Tražit ćemo od ministarstva da proširi mrežu domova, jer su očigledno kapaciteti nedovoljni. Primjerice u Našicama je županija osigurala sredstva za proširenje doma, no ministarstvo ne uvrštava taj dio u mrežu, pa korisnicima tog doma značajno poskupljuje smještaj. To je onda toliko skupo da si to ne mogu priuštiti“ – rekao je Šišljagić.
Dvojica kandidata na lokalnim izborima jedan za gradonačelnika, a drugi za župana donijeli su poklone umirovljenicima i poželjeli im sretan Uskrs, a za ostalo će očigledno nakon izbora morati izvući zeca iz šešira.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.