Hrvatski radio

Radio Osijek

Vrkiću plaća ne raste, Čabraja i dalje v.d., sporan Đapićev rječnik

12.02.2015.

17:57

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vrkiću plaća ostaje na razini 16.000 kuna, koliko je iznosila i prije Zakona o porezu na dohodak, a dodatnih 1.000 kuna mjesečno izdvajat će za zakladu "Srce Grada Osijeka".

S 18 glasova za i 16 protiv Vijeće Grada Osijeka prihvatilo je povećanje koeficijenta za plaću gradonačelniku Ivanu Vrkiću s 5,27 na 6,42, čime će mu ona otprilike ostati na prošlogodišnjoj razini od 16.000 kuna. Prema novom obračunu plaća će mu zapravo biti točno 77 kuna manja nego prije donošenja novoga Zakona o porezu na dohodak jer je mijenjana i osnovica za obračun plaće koja je sada značajno manja. Osnovica za obračun plaća je pala sa 5.108,84 kn na 3.890 kn, a kako je istaknuo gradonačelnik Vrkić, da mu je plaća obračunata po novome Zakonu, a sa starim koeficijentom, bila bi mu veća za oko 1.600 kuna. Napomenuo je kako se toga povećanja korigiranjem koeficijenta odrekao, suprotno tvrdnjama vijećnika Miroslava Šimića koji mu je nanio veliku štetu iznoseći u javnost neprovjerene podatke. Uz to gradonačelnik Vrkić obećao je i kako će se odreći dodatnih 1.000 kuna plaće svakoga mjeseca u korist, na današnjem Vijeću osnovane zaklade "Srce Grada Osijeka". Osnovana je s ciljem poticanja solidarnosti i pomoći obiteljima slabijeg imovinskog stanja te djeci iz tih obitelji. Iz fonda Zaklade pomagat će se i obiteljima slabijeg imovinskog stanja samohranih roditelja i djece iz tih obitelji, te djeci bez roditelja i djeci bez roditeljske skrbi. Svrha te zaklade ostvarivat će se u obliku potpore u novcu, stvarima i korištenju kulturnih, obrazovnih, športskih, rekreacijskih i sličnih sadržaja, kao i u obliku ostalih potpora koje će se utvrditi općim aktima zaklade.

Na današnjoj Sjednici Gradskoga vijeća izglasano je i produženje mandata Miroslava Čabraje kao vršitelja dužnosti intendanta HNK u Osijeku, a koji je trebao isteći 26. veljače ove godine. To je učinjeno budući da još uvijek nije niti raspisan natječaj za novoga intendanta HNK u Osijeku, a koji niti ne može biti raspisan dok od strane osnivača (Grada i Županije) nije usvojen programski i financijski okvir za razdoblje od 4 godine. Kako je istaknuo predsjednik Kazališnog vijeća (koje je formirano tek u prosincu 2014. godine) i gradski vijećnik Ivica Završki, četverogodišnji programski i financijski okvir je završen, a nakon što ga je usvojilo Gradsko vijeće, 24. ovoga mjeseca treba ga usvojiti i Županijska skupština. Tek tada će moći biti i raspisan natječaj za novoga intendanta, a mandat Miroslava Čabraje kao vršitelja dužnosti produžen je tek iz tehničkih razloga (kako bi djelatnici mogli dobiti plaću i kako bi Kazalište funkcioniralo dok se ne izabere novi intendant HNK u Osijeku).

Današnja sjednica obilovala je i neprimjerenim riječima jednoj sjednici Gradskog vijeća, ponajprije od strane predsjednika Ante Đapića. Zastupnika Miroslava Vaneka prvo je "počastio" riječju "krele", a zatim mu se obratio i citirajući stihove jedne pjesme "Ostani đubre do kraja", a za ono što se događa u Gradskom vijeću u raspravi oko Vrkićeve plaće nazvao "kurvarlukom"!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.