Hrvatski radio

Radio Osijek

Vrtići po starim cijenama

30.03.2015.

15:57

Autor: Marija Petrinović/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Većina vijećnika u vinkovačkom Gradskom vijeću nije podržala prijedlog oporbenog SDP-a da se sudjelovanje roditelja u cijeni troška boravka djece u vrtićima Centra za predškolski odgoj Vinkovci, koji se nalazi u vlasništvu Grada, smanji za najmanje 200 kuna, pravdajući se kako za to nema dovoljno novca u proračunu. SDP je u utorak, 24.ožujka napustio Veliku vijećnicu pa je tada izostao kvorum u donošenju odluke.

Sjednica, prekinuta u utorak, nastavljena je razmatranjem Prijedloga odluke o sufinanciranju troškova boravka djece u gradskim te privatnim i vjerskim vrtićima. Predsjednik kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću, saborski zastupnik Damir Rimac zamjerio je vladajućoj koaliciji predvođenoj HDZ-om da su godinu dana ignorirali njegov zahtjev za sazivanjem tematske sjednice o stanju u predškolskom odgoju na području Grada Vinkovaca. Predložio je pritom neka se ekonomska cijena boravka djece u vrtićima podigne, ili roditelji rasterete troška sudjelovanja u cijeni za minimalno 200 kuna.
„Roditelji čija djeca pohađaju vrtiće Centra za predškolski odgoj Vinkovci plaćaju 750 kuna za jaslički i 650 kuna za vrtićki program. Mišljenja smo kako je to u teškoj gospodarskoj situaciji puno. Ukoliko smanjimo cijenu za 200 kuna, Grad bi to koštalo 1,5 milijuna kuna što nije puno, a roditeljima bi itekako značilo", napomenuo je Rimac.
Zabrinjavajućim je ocijenio podatak da je na razini Hrvatske ekonomska cijena boravka djece u vrtićima najniža upravo u Vinkovcima (1.250 kuna) rekavši kako u drugim hrvatskim gradovima i općinama roditelji uglavnom sufinanciraju boravak svoje djece u vrtićima u iznosu od 30 do 45 posto, a jedino u Vinkovcima to čine u iznosu od čak 60 posto. U ime Kluba vijećnika HDZ-HSS, vijećnik Ilija Cota (HDZ) odgovorio mu je kako vjeruje da su svi vijećnici u Vijeću za smanjenje cijene sudjelovanja roditelja u troškovima dječjih vrtića ali kako, da bi se nekome dalo, nekome se mora oduzeti. Naveo je kako je Zakonom o porezu na dohodak gradski proračun u prva dva mjeseca ove godine manji za tri milijuna kuna, a do kraja godine manjak će u gradskoj blagajni po njegovim riječima biti između 15 i 18 milijuna kuna. Zapitao je Rimca je li glasovao za taj zakon, a ako je, zna li da je time nanio štetu vlastitom gradu.
HDZ-ov vijećnik Vladimir Ćirić spočitao je SDP-u što, ako želi mijenjati cijenu u vrtićima, nije podnio amandmane ustvrdivši kako se u slučaju promjene cijene vrtića mora raditi i rebalans gradskog proračuna.
Zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić (HDZ) optužio je Rimca da se bavi politikanstvom "na račun roditelja djece koja pohađaju vrtiće" dok je zamjenik gradonačelnika Tomislav Šarić (HSP AS) iznio mogućnost da gradske vlasti do kraja godine uvedu dohodovni cenzus sukladno kojem bi roditelji s nižim primanjima plaćali manje za boravak svoje djece u vrtićima. Odgovarajući na primjedbe o potrebi rebalansa proračuna ukoliko dođe do promjene cijene vrtića, Damir Rimac poručio je vladajućima u Vijeću kako im "rebalans proračuna nije bio potreban kada su prošle jeseni donosili odluke o povećanju naknade dvojici potpredsjednika Gradskog vijeća".
Na prijedlog vijećnika HSLS-a Senka Bošnjaka većinom glasova usvojena je odluka da do kraja godine, a najkasnije do usvajanja proračuna Grada za 2016. godinu,  Gradsko vijeće još jednom raspravlja o mogućnostima za smanjenje sudjelovanja roditelja u cijeni boravka djece u vinkovačkim vrtićima i to u skladu s mogućnostima proračuna za iduću godinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.