Hrvatski radio

Radio Osijek

Vrtlarskom radionicom počeli obilježavati Tjedan mentalnog zdravlja

09.05.2022.

13:01

Autor: Radio Osijek

Vrtlarska radionica

Vrtlarska radionica

Foto: Centar "JA kao i TI" / -

„Tjedan mentalnog zdravlja u Europi” osječki Centar za pružanje usluga u zajednici „JA kao i TI” obilježava od ponedjeljka do petka nizom radionica i sportskih aktivnosti te završnim druženjem korisnika s članovima svojih obitelji. 

Neke su radionice otvorene za javnost kako bi građani stekli uvid u vještine i mogućnosti korisnika radi smanjivanja stigme prema osobama s mentalnim poteškoćama. Prva je na rasporedu bila vrtlarska radionica u kojoj su korisnici sadili cvijeće i radili u plastenicima. „Javnosti želimo približiti na koji način našim korisnicima, osobama oboljelim od mentalnih poteškoća, pružamo podršku u smislu rehabilitacije i oporavka. Osim psihološke podrške, potpore socijalnih radnika, rehabilitatora, želimo naglasiti i važnost radne terapije”, istaknula je ravnateljica Centra Mira Leko-Ćurčić.

Nakon vrtlarske radionice u ponedjeljak, u utorak od 9 do 13 sati otvaraju vrata „Kreativnog kutka” u Strossmayerovoj 1 gdje su izloženi radovi korisnika nastali u šivaoni i stolarskoj radionici, srijeda prijepodne rezervirana je za sportske aktivnosti na Srednjoškolskom igralištu, a u četvrtak će se u dvorištu Centra održati likovna radionica. U petak će se pak na Danu obitelji korisnici družiti s članovima svojih obitelji u dvorištu Centra u Divaltovoj 2, uz prigodni ručak.

Tjedan je zamišljen kao prilika za predstavljanje radnih aktivnosti koje u Centru redovito provode. „Rad je i za zdravog čovjeka, tako i za ljude koji imaju mentalne poteškoće, važan oblik psihosocijalne rehabilitacije. Nastoji se postići što veća razina njihovog funkcionalnog statusa, a krajnji je cilj ostvariti to da se mogu što više samostalno brinuti o sebi”, rekla je voditeljica Odjela psihosocijalne podrške i pomoći u kući Aleksandra Čepčik.


Galerija
Vrtlarska radionica, Foto: Centar "JA kao i TI"/-
Radovi korisnika Centra "JA kao i TI", Foto: HRT/Radio OsijekMira Leko-Ćurčić i Aleksandra Čepčik, Foto: HRT/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.