Hrvatski radio

Radio Osijek

VSŽ donosi mjere koje bi trebale zadržati mlade

16.02.2023.

15:26

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Sjednica Skupštine Vukovarsko-srijemske županije

Sjednica Skupštine Vukovarsko-srijemske županije

Foto: VSŽ / -

Skupština Vukovarsko-srijemske županije na redovitoj je sjednici, među ostalim,  donijela oko tristo četrdeset tisuća eura vrijedan program poticanja poduzetništva do 2025.godine. Kako bi se zaustavili negativni demografski trendovi, prihvaćen je ovogodišnji prijedlog demografskih mjera, koje uključuju nastavak sufinanciranja izgradnje vrtića i kupnje prve nekretnine za mlade obitelji.

Govoreći o demografskim mjerama župan Vukovarsko - srijemske županije Damir Dekanić podsjetio je na sufinanciranje obitelji s četvero i više maloljetne djece, te prijevoza učenika i školske prehrane. Županija će nastaviti i dalje sufinancirati kupnju prve nekretnine za mlade obitelji,  iznosi će biti 20.000, 30.000 i 40.000 kuna (u protuvrijednosti u eurima), a primjenjivat će se i novi kriteriji poput broja rođenih, umrlih te stupnja razvijenosti jedinice lokalne samouprave. Ukazao je i na neke indirektne mjere poput poticanja jedinica lokalne samouprave na kandidiranje projekata za fondove s ciljem izgradnje dječjih vrtića i školskih sportskih dvorana.

„Donosimo mjere koje bi mladog čovjeka ostavile u svome selu ili gradu, odnosno gledamo kako da podignemo kvalitetu života. Nastojimo na sve moguće načine potaknuti demografsku obnovu ali kao i u gospodarstvu tu neće biti efekta ako se mjere ne postave s razine  države“, rekao je Dekanić.

 

Podsjetio je kako se Vukovarsko-srijemska županija s objavljivanjem rezultata popisa stanovništva provedenoga 2021. godine suočila s velikim padom stanovnika te da se radi o nečemu što je jako teško zaustaviti. Ipak, napominje i kako neki pokazatelji govore da je taj trend zaustavljen. Jedan od pokazatelja je i povratak obitelji iz inozemstva u svoja sela ili gradove. Istaknuo je kako to više nije rijetka pojava kao i da statistički podaci govore koliko je stranih radnika u Hrvatskoj što samo pokazuje kolike su potrebe za zapošljavanjem radnika.

„Problem je visina plaća i kada se taj problem riješi, odnosno kada plaće budu više, doći će do stabilizacije stanja“, rekao je Dekanić.

Sjednica Skupštine Vukovarsko-srijemske županije

Sjednica Skupštine Vukovarsko-srijemske županije

Foto: VSŽ / -

Župan je govorio i o programu poticanja poduzetnika rekavši kako će biti doneseni novi kriteriji i nova pravila za donošenje potpora. Proteklih godina, nastavlja Dekanić, bilo je situacija da poticaje nisu dobili oni koji su ih trebali dobiti nego su ih dobivali oni koji su bili spretniji i vještiji u proceduri. Ove je godine Vukovarsko-srijemska županije osigurala 2,5 milijuna kuna za poticaje poduzetnicima.

„Svakako da to nije dovoljno. I 25 milijuna kuna bi bilo malo ali s obzirom na stavke proračune i sva izdvajanja to je maksimalan iznos s kojim smo mogli ići“, rekao je Dekanić u izjavi novinarima uoči skupštinskog zasjedanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.