Hrvatski radio

Radio Osijek

Vučedolske tajne, novi hit na History kanalu

26.09.2019.

15:58

Autor: Željko Kovačević

Puharić,Penava,Hutinec,Rafaelić (foto Ž.Kovačević)

Puharić,Penava,Hutinec,Rafaelić (foto Ž.Kovačević)

Foto: - / -

Muzej vučedolske kulture bio je mjesto predstavljanja završetka sustavnih arheoloških iskapanja dugih 6 godina te mjesto na kojem je predstavljen budući filmski serijal Vučedolske tajne, svojevrsni nastavak nagrađenog filma Prapovijesna noć Venere i Marsa.

Mirela Hutinec ravnateljica Muzeja vučedolske kulture pohvalila se na početku novim nalazima koji će obogatiti zbirku jednog od najnagrađivanijih muzeja u Hrvatskoj,
„Ovo što vidite je od prošle subote, kada smo iz jedne ritualne jame. Ta istraživanja teku od početka 9.mjeseca i trajat će do kraja ovog mjeseca. To su sustavna iskapanja koja Muzej vučedolske kulture provodi tijekom rujna u suradnji s Vukovarskim muzejem i Filozofskim fakultetom u Zagrebu, a pod pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i posljednjih nekoliko godina Vukovarsko – srijemskom županijom. Istražujemo na području koje će biti planetarij u sklopu Parka Vučedol. Vučedolsku kulturu datiramo između 3000. i 2500. godine, a ovo što iskapamo je neka srednja, do kasne faze Vučedola. Oduševljeni smo jer i ova jama pokazuje koliko je Vučedolac bio napredan u tehnološkom smislu i u smislu svakodnevnog života. Nalazi ukazuju na to da smo našli središte radioničkog centra u naselju. Uglavnom smo našli terine, vrčeve, kupe na nozi, kadionice, kaleme. Sve je jako dobro očuvano, a pronađeno je preko 200 posuda. Naravno da nisu sve čitave, ali baš zbog toga što su dobro očuvane i što ih je oko 200 čini nam se da nije otpadna nego ritualna jama. To što istražujemo samo je oko 10 posto lokaliteta. Inače Muzej vučedolske kulture nositelj je velikog vladinog projekta, Arhelološki park Vučedol, kojeg provodi u suradnji s Ministatvom kulture, gradom Vukovarom, Turističkim uredom Vukovara i Lučkom upravom. Vrijednost projekta je 118 milijuna kuna, a 95,5 milijuna su sredstva iz sredstava EU-a. Nadamo se kako bi za dvije godine mogli imati naznake parka, a da bi projekt u cijelosti mogao biti realiziran do 2022. godine.”, rekla je ravnateljica Hutinec

Gotovo cijeli profesionalni vijek nalazištu kod Vukovara dao je profesor Aleksandar Durman, bez čijeg istraživanja ne bi ni bilo nagrađivanog filma, koji je i snimljen prema scenariju tog poznatog hrvatskog arheologa, a u režiji Darka Puharića, na autentičnoj lokaciji, na lokalitetu Vučedol. Danijel Rafaelić filmski kritičar i povjesničar filma uvjeren je kako će i film i serija naći svoj put do brojne svjetske publike;
„To na koji način realiziran film i na koji će način biti odrađeni i drugi filmovi pokazuje da je u Hrvatskoj konačno stasala struka i profesionalizam, a najbolji filmovi uz prethodne preduvjete uvijek su vezani uz nevjerojatno važna arheološka otkrića.”, rekao je Rafaelić.

„Ovo je prva epizoda, druga, odnosno drugi film se počinje snimati za mjesec dana. Tema je Vučedolska jarebica, tako će se i zvati film u kojem ćemo objasniti pozadinu te ritualne posude vezane uz metalurgiju. Sam život i visoki standardi života, slijedeća su nam tema.”, rekao je Darko Puharić, redatelj filma.

Film ovjenčan nagradama na do sada prikazanim festivalima u Meksiku i Sarajevu nastavlja svoj put na ukupno 30 filmskih festivala, nakon čega se kreće u snimanje novih filmova koji pseudo – dokumentarno prikazuju život stanovnika eneolitičke kulture iz III. tisućljeća prije Krista, nazvanu po nalazištu Vučedolu, na Dunavu kraj Vukovara. Prapovijesna noć Venere i Marsa, uskoro bi se mogla pojaviti u domaćim televizijskim programima, ali i na prestižnim kanalima poput u Hrvatskoj popularnog History kanala, na kojem je već ranije uspješno prikazana serija u produkciji HRT- a, Domagoja Burića, Hrvatski kraljevi.

https://youtu.be/6_Sz9r3wt5s

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.