Hrvatski radio

Radio Osijek

Vučedolske tajne osvajaju svijet

29.07.2022.

15:08

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Darko Puharić i Mirela Hutinec

Darko Puharić i Mirela Hutinec

Foto: Grad Vukovar / -

Redatelj dokumentarno-igranog serijala „Vučedolske tajne“ Darko Puharić dobitnik je nagrade za najboljeg redatelja dugometražnog dokumentarnog filma na nedavno održanom Internacionalnom film festivalu u Madridu. Nagradu je osvojio za drugi dio serijala o Vučedolu pod nazivom „Vučedolska jarebica“, pa je u vukovarskoj Gradskoj upravi zajedno s ravnateljicom Muzeja vučedolske kulture Mirelom Hutinec primio čestitke zamjenika gradonačelnika Filipa Sušca. 

Podsjetimo, Muzeju vučedolske kulture i arheološkom lokalitetu Vučedol Europska komisija u lipnju je dodijelila Oznaku europske baštine zbog aktivne uloge u obrazovanju svih dobnih skupina društva i održivog korištenja kulturne i prirodne baštine, a posebno zbog jačanja komunikacije europske dimenzije prema široj europskoj publici.

"Reakcije na filmove su stvarno odlične, a nagrada u Madridu nam je posebno važna. Imali smo priliku projicirati i predstaviti film na ovakvom ozbiljnom festivalu čime ispunjavamo naš zadatak, a to je promocija Vukovara i vučedolske kulture" - naveo je Puharić rekavši kako nastavljaju rad na filmovima o Vučedolu.

„Muzej u ulozi prezentacije baštine koju čuvamo je izuzetno značajan i dalje ćemo nastaviti u tom smislu raditi na promidžbi, istraživanju, proučavanjima i interpretacijama znanstvenih rezultata našega istraživanja, a time ćemo osnažiti europsku baštinu koju čuvamo što je u konačnici naša glavna zadaća", zaključila je ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec.

Na osvojenim priznanjima u ime Grada Vukovara čestitali su im zamjenik gradonačelnika Filip Sušac i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš.

Zamjenik Sušac istaknuo je kako je Gradu Vukovaru izuzetno zadovoljstvo biti dio priče koja Vukovar i Vučedol stavlja i izdiže na novu razinu s obzirom na važnost vučedolske kulture.

„Gospodinu Puhariću i Muzeju vučedolske kulture čestitamo na osvojenim nagradama i zahvaljujemo jer vrijednim trudom i radom doprinose promociji našega grada i njegove bogate povijesti. Grad Vukovar nastavljat će podržavati njihov rad“, rekao je Sušac.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.