Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar 1991.-2022.. Sat povijesti i novinarsko književni susret

17.11.2022.

18:25

Autor: Radio Osijek/TM

Novinarsko književni susret "Grad to ste vi"

Novinarsko književni susret "Grad to ste vi"

Foto: Ana Mitar Šimić / Radio Osijek

Neposredno uoči 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u sklopu programa  „Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta" održane su dvije, sada već tradicionalne manifestacije – u vukovarskoj Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića održan je Sat povijesti, a u Gradskoj knjižnici u znak sjećanja na novinara, ratnog izvjestitelja i književnika Sinišu Glavaševića mnogi su se okupili na novinarsko-književnom susretu „Grad – to ste vi”,

OŠ Dragutina Tadijanovića na satu povijesti već 13. godinu za redom putem video konferencije ujedinjuje škole diljem Hrvatske kako bi se obradila određena povijesna tema. Ovogodišnja je bila „Naša pjesma, naša snaga” kojom su se učenici 15 osnovnih škola iz cijele Hrvatske upoznali s pjesmama koje su hrabrile vojnike i narod u Domovinskom ratu. Svaka je škola uživo izvela neku od domoljubnih pjesama, a među izvođačima su bili i Sanja Doležal te Vladimir Kočiš Zec koji su predstavili jednu od najpoznatijih domoljubnih pjesama iz Domovinskog rata „Gospodine generale”.

Kako je tom prigodom istaknula ravnateljica vukovarske škole Lidija Miletić, ovim projektom žele čuvati uspomenu i naglašavati vrijednost žrtve podnesene za slobodu i nezavisnost domovine Hrvatske koju danas živimo. „Jako smo ponosni na ovaj projekt koji je potekao iz naše škole i na neki je način preteča nastave na daljinu i korištenja suvremene tehnologije u nastavi. Kroz godine smo obradili brojne teme, a ove je to domoljubna pjesma odnosno ljubav pretočena u stihove i note kako smo je nazvali. Želimo pokazati koje su to domoljubne pjesme obilježile vrijeme Domovinskog rata, hrabrile naše branitelje na prvim linijama obrane, a nas koji smo ih u pozadini slušali tješile”, rekla je Miletić.

Novinarsko-književni susret „Grad – to ste vi”

Na novinarsko-književnom susretu koji, manifestaciji koja čuva uspomenu na novinara, ratnog izvjestitelja i književnika Sinišu Glavaševića, tema razgovora bila je “Pogled izvana – glas hrvatskog iseljeništva za Vukovar”. Doktor znanosti Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika i povjesničar, zatim Silvio Jergović, voditelj vukovarske podružnice Hrvatske matice iseljenika i Mirko Volarević, nekadašnji djelatnik Foreign press bureaua/Međunarodnog press centra te bivši hrvatski diplomat i ravnatelj CERPA, govorili su o tome kako se u vrijeme rata u svijet odašiljala istina o ratu koji se vodio u Hrvatskoj.

Gosti manifestacije – doktor znanosti Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika i povjesničar, zatim Silvio Jergović, voditelj vukovarske podružnice Hrvatske matice iseljenika i Mirko Volarević, nekadašnji djelatnik Foreign press bureaua te bivši hrvatski diplomat i ravnatelj CERPA – vodili su zanimljiv tematski razgovor na kojemu su nazočni mogli čuti kako se u vrijeme rata u svijet odašiljala istina.

„Mi smo u tim danima bili jedan od komunikacijskih kanala prema svijetu, ne samo za Sinišu, nego za cijelu ekipu Hrvatskog radija Vukovar. Nama je ta priča i vukovarska tragedija pomogla u objašnjavanju tko je tko u ovome ratu, da to nije građanski rat, da se radi o agresiji i da se radi o uništavanju jednog grada i njegovih stanovnika”, rekao je Mirko Volarević, nekadašnji voditelj press centra Osijek.

Direktor Hrvatskog radija Vukovar Robert Rac istaknuo je kako ne postoji škola koja može nove naraštaje novinara pripremiti na ono na što su bili spremni novinari Hrvatskog radija Vukovar 1991. godine.

„Tadašnja ekipa Hrvatskog radija Vukovar ne voli da ih se danas naziva ratnim izvjestiteljima jer su smatrali da ratni izvjestitelji odlaze u rat, a u Vukovaru je situacija bila drugačija i rat je dolazio k njima. Oni su bili uistinu i puno više od ratnih izvjestitelja jer nijedan fakultet ne može mlade novinare pripremiti na ono na što su oni bili spremni i naučeni na svojoj koži. Znali su kako sa riječju, slikom, glasom i pismom braniti svoju domovinu, svoj kućni prag gdje se rat zapravo i događao”, rekao je Rac.

Za Hrvatski radio Vukovar i širu javnost Siniša je u prvom redu bio novinar i izvjestitelj, ali on je bio i književnik, a o toj njegovoj ulozi i važnosti govorila je v.d. ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Anita Baier Jakovac. „Čast nam je što njegovo ime možemo promovirati na ovaj način i u tužnim vremenima se prisjećati nečega dobroga što nam je ostavio jer njegove riječi, koje su dio našeg knjižničnog fonda, iznimno su vrijedne i nama drage. Teške, ali s jednom velikom dozom ljubavi govore o našem gradu i vjerujemo da svi koji ovih dana dolaze u Vukovar osjećaju istu tu ljubav prema našem gradu, gradu heroju”, rekla je Baier Jakovac.

Tijekom susreta nazočni su mogli čuti i jinglove koje je producirao Hrvatski radio Vukovar, a sadržavaju fragmente arhivskih snimki iz ratnog etera, a po njegovu završetku 

Današnji novinarsko-književni susret popraćen je izložbom “Foreign Press Bureau”, a svi zainteresirani mogu ju pogledati do 25. studenoga.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.