Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar: 24. obljetnica prvog i jedinoga konvoja iz ratne bolnice

17.10.2015.

20:13

Autor: HINA/Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Vukovaru obilježena 24. obljetnica Humanitarnog konvoja ranjenika. U organizaciji tadašnjeg Ministarstva zdravstva i Liječnika bez granica, iz ratom razorene bolnice 19. listopada 1991. godine izbavljeno je više od stotinu teških ranjenika.

"To je bio jedini konvoj kojim su u suradnji s međunarodnom zajednicom ranjenici izvučeni iz Opće bolnice Vukovar mada je dogovoreno da bi takvi konvoji trebali u bolnicu dolaziti dva do tri puta tjedno i izvlačiti ranjene, a pri tom u bolnicu dopremati lijekove i drugu medicinsku pomoć", prisjetila se dr. Vesna Bosanac, ratna ravnateljica vukovarske bolnice, dodavši da je to nažalost bio prvi i jedini konvoj te da ni taj nije dopremio nikakvu pomoć u bolnicu.

Konvoj su organizirali tadašnje Ministarstvo zdravstva RH i međunarodna humanitarna organizacija Liječnici bez granica koja pruža medicinsku pomoć žrtvama oružanih sukoba, epidemija i prirodnih ili drugih katastrofa. Ovaj je konvoj je trebao biti prvi takav iz opkoljenoga Vukovara, no jedan od kamiona naletio je na minu, a uslijed eksplozije su ranjene dvije medicinske sestre. Liječnici bez granica tada su odustali od organiziranja drugih konvoja s ranjenicima iz Vukovara.

Mjesec dana kasnije slomljena je obrana Grada. Iz Opće bolnice je odvedeno najmanje 260 ranjenika, civila i medicinskog osoblja, među kojima je 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčari ubijeno njih 200 te pokopano u masovnu grobnicu. Sudbina ostalih još je uvijek nepoznata.

Skup ratnih zaposlenika vukovarske bolnice i ranjenika spašenih konvojem organizirala je Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990-1991, a predsjednica te udruge dr. Vesna Bosanac održala je predavanje o Projektu rehabilitacije u zajednici koji će se provoditi u vukovarskoj bolnici.
Projekt rehabilitacije u zajednici kao idejni projekt pokrenut je prije pet godina, u međuvremenu je prihvaćen, a u naredne tri godine vukovarska bolnica trebala bi dobiti Centar za rehabilitaciju koji će znatno poboljšati uvjete rehabilitacije kako ranjenih branitelja tako i civilnih žrtava rata, istaknula je Bosanac.
U ovome trenutku, rekla je dr. Bosanac, vukovarska bolnica od 3.470 ranjenika koji su obrađeni u vukovarskoj bolnici u tromjesečnoj agresiji na grad 1991. godine, u ovome trenutku na vukovarskom području živi njih 1.200 i gotovo svi su bolnički pacijenti koji se redovito javljaju na fizikalnu rehabilitaciju.
Novim Centrom za rehabilitaciju bolnica će imati veće potrebe za medicinskim kadrom, socijalnim radnicima, psiholozima i psihijatrima, a potom će se moći pristupiti pravom timskom rješavanju problema rehabilitacije u zajednici, naglasila je.
Sudionici skupa, među kojima je izaslanstvo Grada predvodio predsjednik Gradskoga vijeća Igor Gavrić, položili su vijence kod spomen- obilježja žrtvama Ovčare u krugu Opće župaijske bolnice, koja danas nosi i ime Bolnica ratnih veterana Vukovar. Odali su počast i kod spomen-obilježja na Trpinjskoj cesti, Ovčari te na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.