Hrvatski radio

Radio Osijek

13:22 / 23.08.2021.

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Vukovar: 790 godina slobodnog kraljevskog grada

fotografije: Grad Vukovar/ M.Šlafhauzer i mvp

fotografije: Grad Vukovar/ M.Šlafhauzer i mvp

Foto: - / -

Da je Vukovar grad 790 godina, njegove stanovnike ali i turiste podsjeća izložba koju je na korzu prijepodne otvorio gradonačelnik Ivan Penava. Na 16 plakata nalaze se preslike povijesnih dokumenata, postavljenih na uličnim panelima.

Povodom obilježavanja 790 godina slobodnog kraljevskog grada Vukovara - izložba prikazuje razvoj grada od prapovijesti do danas.

Ovom outdoor izložbom koja je postavljena u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar, Gradskom knjižnicom Vukovar i Turističkom zajednicom grada Vukovara, na osam obostranih panela prikazana je bogata kulturno-povijesna baština Vukovara i Vukovar danas, a svi Vukovarci i ostali posjetitelji moći će je pogledati do 29. kolovoza.

Autorica izložbe, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić rekla je kako se izložbom želi  pokazati ljepota i vrijednost kulturne baštine, kao i bogata povijest grada Vukovara.

"Od 1231. godine kada je herceg Koloman Vukovaru dao status slobodnog kraljevskog grada, Vukovar je u svom povijesnom razvoju uvijek bio sjedište cijelog prostora i županije.  Nastao je na temelju jedne bogate arheološke priče, a raspon povijesnog razvoja Vukovara govori o vrlo bogatoj povijesnoj prošlosti, kao obrtničkog, trgovačkog i prosvjetnog središta", istaknula je Marić.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava je pozvao sve Vukovarce i posjetitelje Vukovara da pogledaju izložbu i pritom nauče nešto o povijesti.

"Grad Vukovar je treći grad u Hrvatskoj koji je dobio status slobodnog kraljevskog grada, a danas se jedino Varaždin može pohvaliti starijim statusom", nastavio je gradonačelnik Penava te istaknuo kako je kroz povijest vidljivo značenje koje je Vukovar imao oduvijek.

Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić naglasila je kako je izložba postavljena upravo u terminu kada se u gradu održava i 15. Vukovar film festival.

"Očekujemo više posjetitelja u tjednu koji je pred nama, pa će izložbu vidjeti još više ljudi. Iznimna kulturno povijesna baština je prezentirana kroz naše muzeje i memorijale, a drago mi je da na ovaj način možemo istaknuti i prikazati na što možemo biti iznimno ponosni i na čemu ćemo i ubuduće temeljiti razvoj turizma u gradu", izjavila je Sekulić.

Izložbu je pripremio Gradski muzej Vukovar, a ukupna vrijednost iznosi 26.775,00 kuna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.