Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar: 'Ariana' otvorila sezonu krstaša na Dunavu

15.03.2019.

23:10

Autor: Radio Osijek/ MP

foto: HRT/mp i Grad Vukovar (Barbara Lovrić)

foto: HRT/mp i Grad Vukovar (Barbara Lovrić)

Foto: - / -

Prema podacima Lučke uprave Vukovar, riječ je o prvom od 318 najavljenih brodova koji će pristati u Vukovar do 18.studenoga. Dobrodošlicu turistima iz Engleske, Irske i SAD-a iskazalo je izaslanstvo Grada, Turističke zajednice i Lučke uprave, a mali proizvođači počastili su ih domaćim delicijama.

Dobrodošlicu u Vukovar stranim je gostima poželjela zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Mujkić, direktorica Turističke zajednica Grada Vukovara Marina Sekulić, te ravnatelj Lučke uprave Vukovar Alen Jakumetović i direktor Luke Vukovar Marijan Kuprešak.

Turisti s riječnih krstaša posjećuju Gradski muzej Vukovar, Muzej vučedolske kulture, memorijalna mjesta kao i barokni centar grada, a vodstvo su im vodiči iz Udruge turističkih vodiča grada Vukovara čiju edukaciju je tijekom protekle godine financirao Grad Vukovar. Za ovu godinu posjet Gradskom muzeju Vukovar najavili su gosti sa 63 broda, dok se u Muzeju vučedolske kulture očekuje 17 grupa.

Povodom obilježavanja početka sezone, sa željom da pristiglim turistima dolazak u Vukovar ostane u što ljepšem sjećanju, organiziran je slavonski doček uz ponudu lokalnih tradicijskih proizvoda. Na mobilnim štandovima našao se kulen, med , vino i likeri, a zasvirao je tamburaški sastav „Allegro".

Zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić - broj turista iz godine u godinu raste

„Vukovar postaje turistički regionalni centar jer nudi puno toga, u našem i fokusu stranih turista je kulturni turizam. A kao i svake godine u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Vukovara, za početak, osigurali smo im veseli doček."

Mujkić je naglasila da je Vukovar jedan od rijetkih gradova koji ima dva globalno značajna muzeja, a pritom svaka ulaznica ili popijena kava znači ekonomski doprinos gradu.

„I ove godine definitivno imamo veliki porast u broju dolazaka kruzera. U 2018. godini u Vukovar ih je pristao 231, dok se ove godine očekuje 318, što je rekordni broj za grad Vukovar" - rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Vukovara Marina Sekulić. Ocijenila je kako i lokalni proizvođači sve više prepoznaju segment turizma i prilagođavaju svoju ponudu gostima.

Grad Vukovar se nastavlja značajno razvijati u pogledu turizma, što pokazuje i broj najavljenih dolazaka kruzera i broj putnika koji se iz godine u godinu povećava. Uzročno-posljedična veza se očituje i u otvaranju sve većeg broja privatnih smještajnih kapaciteta, istaknula je Sekulić.

Posljednje pristajanje u 2019. godini najavljeno je za 18. studenoga.

 

* iz press materijala Grada Vukovara

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.