Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar: "Borovo d.d." slavi 90.rođendan

07.06.2021.

16:42

Autor: Marija Vukasović Petrinović

fotografije: Grad Vukovar i VSŽ

fotografije: Grad Vukovar i VSŽ

Foto: - / -

Borovo d.d. najpoznatija je tvornica obuće u Hrvatskoj, s najdužom tradicijom, baštinom i ljubavlju prema cipelama. Osnovao ju je 1931. godine češki industrijalac Tomaš Bata, sa sjedištem u Vukovaru. U Gradskom muzeju Vukovar otvorena je izložba fotografija Zvonimira Tanockog "Borovo - portreti".


"Izložba je skup oko 270 portreta djelatnika Borova, a ovdje je stalo 140 fotografija ostale se mogu vidjeti u projekciji. Paralelno ide projekcija povijesnoga filma o razvitku Borova. Izložba je skup multidisciplinarne primjerene umjetnosti jer uključuje i cipele, koji su glavni proizvod Borova i koje su dio umjetnosti kao produkt dizajna" - rekao je Tanocki.

Otvarajući izložbu, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić rekla je kako je tvrtka Borovo neodjeljivi dio prosperiteta i razvoja Borova naselja i Vukovara te kako je upravo iz toga razloga tvrtka istaknuta u stalnome postavu Muzeja, ali i ovom izložbom.
"Upravo se u Gradskome muzeju Vukovar čuva jedan značajan arhiv koji kroz fotodokumentaciju, dokumente, različite plakate i druge tiskovine govori o razvoju Borova. Pogotovo s cjelokupnim izdanjem Borovo novina koje prate razvoj tvrtke od samih početaka pa do danas" - istaknula je Marić podsjetivši i na dvije druge važne obljetnice: 790 godina od proglašenja Vukovara kraljevskim gradom i 75 godina Gradskog muzeja.

Borovo danas zapošljava 600 radnika, od kojih 400 u pogonu, a 200 u čak 74 poslovnice diljem Hrvatske. Gordana Odor, predsjednica uprave tvrtke Borova napomenula je kako je malo tvrtki u Hrvatskoj koje se mogu pohvaliti s 90 godina postojanja i više od 24 tisuće zaposlenih u najboljim danima.
"Tomaš Bata na ovaj je dan započeo lijepu priču za grad Vukovar. Na poljoprivrednom području Bata se odlučio izgraditi novu tvornicu obuće i na današnji je dan izašao prvi par kožne obuće. Svi znamo kako je Bata bio vizionar i kako je napravio puno za ovo područje - nastavila je Odor te dodala kako je cilj izložbe u prvi plan staviti upravo radnike koji godišnje proizvedu oko 400 tisuća pari obuće.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić naglasio je kako se kroz povijest Borova dogodilo puno dobrih i loših stvari no, kako je unatoč svemu tvrtka opstala na tržištu čak 90 godina.
"Mislim da je Borovo tijekom svoje povijesti pokazalo da je žilavo i samim time što se danas nalazimo ovdje pokazuje koliku snagu ima. S pozicije župana vukovarsko-srijemske županije učinit ću sve u svojoj moći, iako najveći utjecaj na život i rad tvornice ima država, da Borovo i dalje opstane, da se poboljšaju uvjeti rada, da se poboljšaju plaće, da se redizajnira u stručnom smislu i, naravno, da postane prepoznatljiv brend u ovom dijelu Europe" - najavio je župan.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac kazao je kako je Borovo svakome Vukovarcu ponos i dika, te da Grad pomaže tvrtki, a isto će nastaviti činiti i u budućnosti kako bi Borovo ponovno došlo na respektabilnu razinu. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.