Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar: Četiri milijuna kuna za "Step up"

09.06.2020.

12:48

Autor: Radio Osijek/ MP

foto: Grad Vukovar/ M.Šlafhauzer

foto: Grad Vukovar/ M.Šlafhauzer

Foto: - / -

Predstavljen je projekt „STEP UP – unaprjeđene i razvoj stručne prakse u visokom obrazovanju“ koji je Razvojna agencija Vukovar prijavila na natječaj Europskog socijalnog fonda te ponovno povukla 100% europskih sredstava za financiranje još jednog u nizu uspješnih projekata u Vukovaru.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istaknuo je kako se u proteklih dvije godine povećao broj projekata, a time i iznos EU sredstava koji dolaze u Vukovar.

„Kada bismo zbrojili sve što je u gradu napravljeno putem tih projekata i koliko je ljudi kroz njih zaposleno te koliko je građana postalo korisnicima usluga u različitim segmentima od onih socijalnih do kulture, sporta i obrazovanja, bili bi to impozantni podaci,“ rekao je gradonačelnik Penava.

Korisnik ovoga projekta je Veleučilište Lavoslav Ružička u Vukovaru, a partneri na projektu su još i Učilište Studium – ustanova za obrazovanje odraslih te Ekonomska škola Vukovar. Ukupna je vrijednost projekta  3.991.785,30 kn, a cilj ovoga projekta koji traje 36 mjeseci je unaprjeđenje i provedba stručne prakse za studente Veleučilišta "Lavoslav Ružička" u Vukovaru kako bi im se omogućilo stjecanje praktičnih znanja i vještina te povećanje zapošljivosti. Ciljne skupine projekta su studenti koji sudjeluju u projektnim aktivnostima, studenti koji pohađaju stručnu praksu te nastavno i nenastavno osoblje.

Razvojem programa stručne prakse koji će uključivati ulazak dionika, nabavom informatičke i druge opreme te razvojem aplikacije za praćenje, dokumentiranje i vrednovanje stručne prakse unaprijedit će se postojeći model stručne prakse u VEVU.

„Do sada smo skupa s Veleučilištem povukli sva sredstva koja su bila dostupna te nismo propustili niti jedan natječaj, a ovim će se projektom opremiti čitav jedan praktikum na Veleučilištu. Također, putem EU sredstava se Radnički dom prenamjenjuje u prostore Veleučilišta, a izgrađen je i studentski dom. U suradnji s Veleučilištem nastojimo Vukovar pozicionirati kao studentski grad i grad obrazovanja,“ objasnila je direktorica Razvojne agencije Vukovar Vedrana Žilić

Provedbom stručne prakse i razvojem Centra za razvoj karijere omogućava se studentima Veleučilišta "Lavoslav Ružička" u Vukovaru stjecanje praktičnih znanja i vještina te povećanje mogućnosti za zapošljavanje, a kroz ovaj je projekt novozaposlena jedna osoba, odnosno voditelj Centra za razvoj karijere.

„Krajnju korist ovoga projekta imat će zapravo poslodavci jer ćemo kroz ovaj projekt, koji omogućava stručnu praksu, obučiti mlade ljude koji će na tržište izaći potpuno stručni za posao koji se obrazuju,“ rekao je dekan Veleučilišta Lavoslav Ružička dr.sc. Željko Sudarić ističući kako su visokoobrazovani stručnjaci budućnost Hrvatske i Europe te da se ovim projektom zapravo ulaže u budućnost.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.