Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar čini sve kako bi pomogao ugroženom narodu Ukrajine

04.03.2022.

16:12

Autor: Radio Osijek/TM

Sastanak Ivana Penave s Tetyanom  Kochnyevom

Sastanak Ivana Penave s Tetyanom Kochnyevom

Foto: Grad Vukovar / -

Vukovarski je gradonačelnik Ivan Penava danas je održao sastanak s predstavnicom ukrajinske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije Tetyanom Kochnyevom na kojem se detaljno razgovaralo o pripremama za zbrinjavanje ratnih izbjeglica iz Ukrajine. Upućen je poziv građanima da u okviru svojih mogućnosti pomognu izbjeglicama iz Ukrajine koje se nađu u Vukovaru.

„Današnji sastanak s predstavnicom ukrajinske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije nadovezuje se na našu inicijativu upućenu Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, ali i sastancima koje sam ovoga tjedna održao s predstavnicima hitnih službi – Službom civilne zaštite Vukovar, Javnom vatrogasnom postrojbom Vukovar, Gradskim društvom Crvenog križa Vukovar te policijom. Cilj je zajednička koordinacija i pravodobno pružanja potrebne pomoći stanovništvu Ukrajine koji dođu u Vukovar“, rekao je gradonačelnik Penava. Ovime se referira na to da je Grad Vukovar početkom tjedna Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine uputio dopis s prijedlogom da se za smještaj izbjeglica iz Ukrajine na raspolaganje stavi tzv. Samački hotel u Borovu naselju koji je u vlasništvu Republike Hrvatske, no odgovor još nisu dobili.

„Jako smo zahvalni Gradu Vukovaru i gradonačelniku Penavi koji pripadnicima ukrajinske nacionalne manjine uvijek pruža potrebnu pomoć, a tako je i sada u ovoj situaciji. Izbjeglice koje su do sada došle u Slavoniju nalaze se uglavnom u Osijeku. No, dosta ih želi doći u Vukovar te smo upravo zato pomoć zatražili od gradonačelnika Penave. Situacija se mijenja iz sata uz sat, a zajedno s Gradom Vukovarom radimo na osiguravanju smještaja izbjeglica iz Ukrajine“, pojasnila je predstavnica ukrajinske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije Tetyana Kochnyeva.

„Grad Vukovar u ovom trenutku poduzima sve što je u njegovoj moći kako bi u što većoj mjeri pomogao ugroženom narodu Ukrajine koji u ovim trenucima spašava svoje živote od ratne ugroze”, ističe se u priopćenju iz ureda vukovarskog gradonačelnika.

S obzirom na to kako se očekuje veći priljev izbjeglog stanovništva iz Ukrajine, Grad Vukovar ovim putem poziva javnost i građane Vukovara koji mogu pružiti smještaj, kao i autoprijevoznike koji mogu ponuditi prijevoz od granice Ukrajine i okolnih zemalja do Hrvatske, da se jave Stožeru civilne zaštite Grada Vukovara na e-mail adresu czvukovar@vukovar.hr ili na broj 099/529-50-40.


Plakat s pozivom građanima

Plakat s pozivom građanima

Foto: Grad Vukovar / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.