Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar dobio Gradsko vijeće. Do kada?

30.08.2013.

14:09

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U trećem pokušaju konstituirano je Gradsko vijeće Vukovara. Za predsjednika je izabran SDP-ovac Željko Pinjuh. Njega je predložila, a potom i izabrala, koalicija HDZ-a i HSP-a doktor Ante Starčević.

Vijećnici SDP-a napustili su sjednicu čim su doznali kako se, suprotno očekivanjima i odlukama stranke, predsjednik njihova gradskog odbora Željko Pinjuh priklonio HDZ-u i HSP-u dr. Ante Starčevića te im tako osigurao većinu u Gradskom vijeću. I vijećnici SDSS-a napustili su sjednicu jer za mjesto dopredsjednika Gradskog vijeća nije izabran ni predložen nitko iz njihovih redova. Pinjuh ističe da je njegov potez u interesu Grada Vukovara kako bi se spriječili novi izbori, dok gradonačelnik Željko Sabo najavljuje njegovo isključenje iz stranke. Konstituiranje Gradskog vijeća ocijenio je pokušajem HDZ-a da destabilizira funkcioniranje Grada Vukovara i vrlo brzo izazove prijevremene izbore. 

U Gradskom vijeću Vukovara koalicija HDZ-HSP dr. A. Starčević-HSLS-DC-BUZ ima 12 vijećnika, koalicija SDP-HSU-Zelena lista prema rezultatima izbora ima 9 vijećnika, dok je SDSS osvojio tri mandata. Odnos snaga 12-12 rezultirao je dvama propalim pokušajima konstituiranja gradskoga vijeća tijekom posljednja dva mjeseca i prijetnjom novim izborima koji bi građane koštali pola milijuna kuna.

U javnosti je ovog ljeta odjeknula informacija i optužba HDZ-ove vijećnice Marije Budumir da ju je gradonačelnik Željko Sabo pokušao podmititi kako bi SDP-u osigurala većinu u vijeću i lakše funkcioniranje gradske vlasti, a objavila je i snimku telefonskog razgovora koji kompromitira Sabu. Sabo je pak optužio HDZ da je montažom snimke razgovora pokušao naštetiti pokušajima stvaranja gradske vlasti i izazvati nove izbore u gradu. 

I današnje konstituiranje Gradskog vijeća Vukovara bez SDP-a Željko Sabo pripisao je velikoj želji HDZ-a i njegova čelnika Tomislava Karamarka da "padne Vukovar", a pojasnio je kako HDZ želi uništiti gradsku vlast u Vukovaru kao dio projekta rušenja hrvatske vlade. HDZ-ov vijećnik u Vukovaru Ivan Penava to je, dakako, demantirao te rako da je njegovoj stranci u interesu boljitak grada i izbjegavanje nepotrebnih izbora. 

Kako će i koliko dugo funkcionirati gradska vlast u Vukovaru u kojoj je na jednoj strani SDP-ov gradonačelnik, a na drugoj HDZ-ova većina u gradskom vijeću tek će se vidjeti. Prijelomni trenutak bit će glasovanje o gradskom proračunu za sljedeću godinu.

Poslušajte i cjelovite izjave novog predsjednika Gradskog vijeća Željka Pinjuha, gradonačelnika Željka Sabe te HDZ-ovog vijećnika Ivana Penave koje su dali nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Vukovara. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.