Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar: Grad će stanovnicima Sotina obeštetiti razliku cijene karata

03.02.2021.

16:58

Autor: Radio Osijek/ MVP

foto: Grad Vukovar/ M.Šlafhauzer

foto: Grad Vukovar/ M.Šlafhauzer

Foto: - / -

U Vukovaru trenutno postoje dva gradska prijevoznika: Slavonija bus d.o.o., koji posao obavlja temeljem dobivene koncesije od Grada Vukovara i bivši prijevoznik, tvrtka Čazmatrans Vukovar koja vrši prijevoz putnika na županijskim linijama za koje je dozvolu dobila od Vukovarsko-srijemske županije.

Da su građani Vukovara poprilično zbunjeni novonastalom situacijom i da se traži rješenje, istaknuto je  i na  konferenciji za medije koju je sazvao Grad Vukovar i na kojoj je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček potvrdio kako je novi  i jedini gradski prijevoznik u Vukovaru tvrtka Slavonija Bus koja je dobila koncesiju od Grada Vukovara za gradski prijevoz u idućih 12 mjeseci.

"Sada imamo situaciju da istovremeno gradske linije voze autobusi službenog koncesionara, Slavonija Busa, ali se istodobno u Vukovaru pojavljuju i autobusi bivšeg prijevoznika Čazmatransa Vukovar, a koji voze u gotovo isto vrijeme ili nekoliko minuta ranije prije službenoga koncesionara. Tvrtka Čazmantrans se poziva na županijsku dozvolu o kojoj Grad Vukovar nije imao nikakvoga saznanja. Niti smo bili obaviješteni iz tvrtke Čazmatrans da ima i ovu dozvolu niti smo bili obaviješteni od Vukovarsko-srijemske županije  koja ju je izdala, nego smo o svemu saznali putem medija" - rekao je Pavliček.

Istaknuo je  kako je tvrtka Čazmantrans  gubitkom koncesije povisila cijenu  vozne karte na relaciji Sotin- Vukovar s 8 na 22 kune u jednom smjeru.

"Mještani Sotina  će se odlukom gradonačelnika, koja je donesena jučer, od danas voziti po istim cijenama kao i svi ostali građani Vukovara odnosno po cijeni od 7 kuna , što znači da će grad Vukovar obeštetiti sve one  koji trenutno plaćaju veću cijenu karte dok ne nađemo dugotrajnije rješenje - rekao je Pavliček.

Da će Grad Vukovar obeštetiti  sve stanovnike prigradskog naselja Sotina koji trenutno plaćaju veću cijenu vozne karte, pojasnila je zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

"Dogodila se situacija da je Čazmatrans  Vukovar istovremeno snizio cijenu vozne  karte unutar grada Vukovara, a na  relaciji Sotin - Vukovar podigao cijenu vozne karte u jednome smjeru  s 8 na 22 kune čime su stanovnici Sotina dovedeni u izuzetno nepovoljan položaj i mi se kao Gradska uprava ispričavamo, iako nije naša krivica što se ovo dogodilo.  Jučer je donesena odluka gradonačelnika koja od danas stupa na snagu kojom će se ta razlika, odnosno za pojedine skupina građana kompletan iznos refundirati - rekla je Mujkić te pojasnila da će mještani Sotina na kraju ovoga mjeseca karte koje su platili po cijeni od 22 kune moći donijeti u Gradsku upravu, gdje će popuniti obrazac i tome priložiti vozne karte i broj svoga računa na koji će im biti isplaćena razlika cijene karte.  Osobama starijim od 65 godina, osobama s posebnim potrebama i učenicima srednjih škola Grad Vukovar refundirat će kompletan iznos,  dakle na temelju jedne karte vratit će  im se 22 kune. Molim mještane Sotina da pričuvaju te svoje karte. Vjerujemo da će do kraja ovoga mjeseca situacija biti riješena i da će mještani Sotina  moći  putovati na relaciji  Sotin-Vukovar za 7 kuna kao i svi ostali građani Vukovara - rekla je zamjenica Mujkić.

Pročelnik Upravnoga odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig ustvrdio je kako je koncesija provedena u stopostotnim zakonskim okvirima  što je potvrdila i revizija te pojasnio kako gradska autobusna stajališta može koristiti samo gradski prijevoznik što propisuje i odluka o komunalnome redu Grada Vukovara.

"Iako  je tvrtki Čazmatrans poznata odluka o komunalnome redu koja se odnosi na gradska stajališta, ne poštuje ju no nadam se kako ćemo ovaj problem riješiti mirnim i pravnim putem"- zaključio je Čulig.

Podsjetimo, Grad Vukovar je krajem prošle godine raspisao javni natječaj za davanje koncesije za obavljanje komunalnog linijskog prijevoza putnika na području  Vukovara gdje su stručne službe Grada donijele odluku da je najpovoljnija ponuda tvrtke Slavonija Bus d.o.o. iz Velike Kopanice.  Potom je  vukovarsko Gradsko vijeće istu ponudu prihvatilo, no drugi ponuditelj Tvrtka Čazmatrans Vukovar d.o.o. se žalila Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave na ovu odluku Gradskoga vijeća i Grada Vukovara, no žalba tvrtke je odbijena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.