Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar gradi prvu sunčanu termalnu elektranu u Hrvatskoj

04.06.2019.

14:06

Autor: Marija Petrinović

foto: Grad Vukovar, HRT/mp

foto: Grad Vukovar, HRT/mp

Foto: - / -

Vukovar je prvi grad u Hrvatskoj u kojemu se gradi sunčana termalna elektrana. Milijun kuna vrijednom vlastitom investicijom u Borovu Naselju gradska tvrtka Tehnostan želi smanjiti negativan utjecaj povećanja cijene plina. Nova sunčana elektrana zagrijavat će više od dvije tisuće stanova.

Sunčanih sati u Vukovaru za tu svrhu ima dovoljno

„Opskrba energijom iz sunčeve svjetlosti reducirat će troškove - doći će do smanjenja potrošnje plina. U konačnici, to će se odraziti i na račune za grijanje i pripremu tople vode koje dobivaju naši stanari, pa i na kvalitetu života u gradu", rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te istaknuo kako cilj osigurati što povoljnije troškove života sugrađanima. Stoga je gradska tvrtka Tehnostan, uz brojne druge već provedene projekte, u ovu investiciju uložila milijun kuna.

„Pratit ćemo projekte i iskoristiti svaku mogućnost povlačenja sredstava putem fondova Europske unije kako bismo u Vukovar privukli dodatna", dodao je Penava te podsjetio kako već neko vrijeme tim stručnjaka radi na istraživanju geotermalnih potencijala na području grada Vukovara. „Ukoliko studije pokažu povoljne pokazatelje, svakako je za očekivati da ćemo se u budućnosti posvetiti i geotermalnim izvorima i troškove grijanja svesti na minimum"- najavio je gradonačelnik Vukovara.

Direktor tvrtke Tehnostan d.o.o. Kristijan Lovrenščak naglasio je kako su pripreme ovog projekta započele u studenom 2018. godine, a plan je da do rujna 2021. godine projekt u cijelosti bude završen. Do tada će se solarne ploče etapno puštati u pogon te će se shodno tome ostvarivati prinosi od do sada postavljenih polja solarnih panela.

„S obzirom da će se gradnja solarnog parka graditi etapno, ove godine je predviđeno postavljanje 160 solarnih ploča, a očekujemo da će završnom fazom na ovom mjestu biti oko 600 solarnih ploča", kazao je Lovrenščak te dodao kako je ovo prva solarna kotlovnica na području Republike Hrvatske koja će s jednog mjesta napajati više od 2.000 stanova.

Po završetku projekta i postavljanja svih 600 solarnih panela, pri punoj osunčanosti očekuje se 900 kW snage. Osim toga, u planu je postavljanje i dizalice topline unutar toplane s 300 kW te 75 kW fotonaponskih ploča koje ćemo postaviti na krov toplane s kojom ćemo proizvoditi više od 80% električne energije za pogon kotlova i cirkulacijskih pumpi.

* korišten press materijal Grada Vukovara

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.