Kako bi javnost upoznali sa stanjem u gradu Vukovaru i aktivnostima zbog pandemije koronavirusa, konferenciju za medije održao je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Vukovara Marijan Pavliček, te njegova zamjenica Sanja Tokić.

"Gotovo svakodnevno Stožer civilne zaštite Grada Vukovara održava sastanke elektronskim putem i prati stanje na terenu", rekao je Pavliček istaknuvši kako na području grada Vukovara i dalje ima jedna zaražena osoba, koja se pridržava mjere samoizolacije.

"Osoba je pristigla iz inozemstva i ima blage simptome i želim mu i ovim putem brzo ozdravljenje" - rekao je Pavliček te dodao kako su na području Vukovara 194 osobe pod mjerom samoizolacije, od toga 180 hrvatskih državljana.

"U posljednja 24 sata zaprimili smo 3 dojave o kršenju mjera samoizolacije, a jedna se pokazala istinitom. Riječ je o stranom državljaninu koji će već danas biti upućen u matičnu državu", izvijestio je.

Važno je, kako je pojasnio je načelnik vukovarskog gradskog Stožera civilne zaštite - istaknuti kako je Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana potpuno spremna i provodi sve protuepidemijske mjere. Osobe koje dolaze u bolnicu moraju proći kroz trijažnu ambulantu nakon čega se upućuju na odjele, a na Odjelu  za internu medicinu formiran je poseban odsjek za oboljele od koronavirusa, koji za sada ima 15 postelja, a u slučaju potrebe, isti se može proširiti i na 30 postelja.  Za teško oboljele osobe sa našeg područja, kojih za sada nemamo, zadužen je Respiracijski centar u Kliničkom bolničkom centru Osijek, a vukovarska bolnica raspolaže s 4 respiratora namijenjenih pacijentima oboljelim od koronavirusa.

Pavliček ističe i kako je na području Vukovara uspostavljena i dežurna ambulanta u Borovu naselju, Ulica Blage Zadre 3 za potencijalne bolesnike s COVIDom-19 u kojoj je na raspolaganju liječnički tim kroz sva 24 sata u danu.

"Zahvaljujem svim službama, cijelom Stožeru civilne zaštite, MUP-u, vatrogascima, centru 112 te volonterima Crvenog križa koji danonoćno rade po ovom pitanju", rekao je Pavliček i posebno se zahvalio volonterima Crvenog križa kojih je na terenu 70 i skrbe za oko stotinjak naših sugrađana kojima je potrebno obaviti kupovinu namirnica, higijenskih potrepština i lijekova. „Pozivam sve naše starije sugrađane da se za pomoć obrate Crvenom križu na telefon 099/833-4019“, rekao je Pavliček.

Komunalni redari Grada Vukovara svakodnevno obilaze trgovine i ugostiteljske objekte koji su zatvoreni, ali i one koji rade i kontroliraju drže li se svi propisanih mjera od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite te na području našeg grada nisu zabilježena veća kršenja naputaka.

Zamjenica načelnika Sanja Tokić osvrnula se na izdavanje propusnica.

„Od 24.ožujka Stožer civilne zaštite Grada Vukovara izdaje propusnice kojih je do današnjeg dana izdano oko 700, a od jučer je započelo i izdavanje e-Propusnica“, rekla je Tokić te pojasnila na koji način se zahtjevi za e-Propusnice podnose. „Propusnicu je potrebno zatražiti preko sustava e-Građani te će svoju propusnicu, ukoliko je odobrena dobiti izravno na e-mail adresu. Svi naši sugrađani koji nisu u mogućnosti zatražiti propusnicu na takav način i dalje će moći poslati zahtjev elektronskim putem na pisarnicu Grada Vukovara ili ručno popuniti obrazac zahtjeva i dostaviti ga u pisarnicu te će iste moći podići sukladno dosadašnjoj praksi, od 13 sati na porti Grada Vukovara ukoliko je zahtjev predan toga dana do 10 sati, odnosno idući radni dan ukoliko je zahtjev predan nakon 10 sati“.

Osobe koje su do sada podnijele zahtjev te im je Stožer civilne zaštite Grada Vukovara isti odobrio i propusnica je još uvijek na snazi, mogu je zamijeniti za e-propusnice na porti Gradske uprave Grada Vukovara od ponedjeljka 6. travnja 2020. godine u vremenu od 7-15 sati.

Prema redovitom izvješću županijskog Stožera civilne zaštite, s jučerašnjim danom testirano je ukupno 200 osoba, za 19 uzoraka se čeka nalaz. U samoizolaciji na  području Vukovarsko-srijemske županije nalazi se 725 osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana bilo je sedam dojava o kršenju samoizolacije od čega je utvrđeno tri kršenja mjera. U objektima za karantenu nalazi se sedam osoba, vozača kamiona nema. COVID-19 ambulante su imale devet poziva od kojih su šest poziva bili pacijenti bez sumnje a tri pozivatelja su upućena obiteljskom liječniku.

Opća županijska bolnica Vinkovci i dalje ima šest hospitaliziranih osoba pozitivnih na COVID-19, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji radi blažih simptoma bolesti.

 I dalje su pozitivna dva liječnika, a 18 liječnika, 34 medicinske sestre i tri nezdravstvena djelatnika su u samoizolaciji.